Искате да се избавите от наднормено тегло? Обърнете внимание на…

Напълняването има пряко отношение с емоционалното състояние и проявата на депресия, категорични са специалистите. Нещо повече, около 43% от хората с депресия са и хора, които страдат от наднормено тегло, се твърди още в изследване от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Лошото настроение е тясно свързано с все по-голямо желание от прием на храна, по-често преяждане, лош хранителен режим и начин на живот. С течение на времето лошите навици водят до нарастване на теглото и в крайна сметка индивидът започва да страда от затлъстяване.

В проучване от 2002-ра година, в което участници са предимно деца с наднормено тегло, се твърди, че децата, които страдат от депресия имат по-голяма склонност към затлъстяване, отколкото тези, които не проявяват такива симптоми. В друго проучване направено през 2010-та година се доказва, че хората които страдат от наднормено тегло са с 55% по-висок риск от развиване на депресия от останалите. Тези две изследвания доказват, че двете състояния са пряко свързани.

Всеизвестен факт е, че наднорменото тегло само по себе си води и до други физически проблеми, част от които са – болки в ставите, трудно придвижване в резултат от нарасналото тегло, развитие на диабет, хипертонични пристъпи и др.

Хроничният стрес и тревожност също са част от причинителите на депресия. Хората подложени на високи нива стрес се обръщат към храната като към „спасителен кораб“ за изваждане от лошото настроение. Част от анкетираните през 2010-та година, споделят, че са били жертви на неразбиране, подигравки, тормоз и лоши семейни условия, което ги е отвело до посягане към храната. Немалък процент от участниците в проучването споделят, че такъв тип отношения са започнали още в ранна детска възраст.

Как да се справя с този омагьосан кръг?
Справянето с емоциите може да бъде труден път, когато се очаква да го направите сами, смятат още специалистите. За да се избави човек от порочния кръг на затлъстяване и депресия, е необходимо да лекува едновременно и двете състояния. Това означава, че човек, който иска да отслабне надеждно, е необходимо да се справи със своите емоционални травми и да бъде честен по отношение на състоянието, което го е отвело в този порочен кръг.
Справянето с емоциите може да бъде труден път, който не е нужно да извървите сами, смятат още специалистите. За да се избави индивида от порочния кръг затлъстяване – депресия, е добре да се обърне към медицинско лице и да лекува двете състояния паралелно. Това означава, че човек, който иска да отслабне надеждно, трябва първо да се справи с емоционалните травми отвели го това състояние и обратното.

С какви проблеми мога да се сблъскам?
Когато състоянието налага употреба на антидепресанти, трябва да знаете, че някои от тях имат страничен ефект, който може да доведе до увеличаване на теглото. Това също може да бъде повод за по-трудно отслабване. Затова специалистите препоръчват да започнете с малки крачки към промяната.
Например, да започнете с употребата на хранителни добавки, които са свързани с успокоение и такива, които имат детоксикиращи свойства, комбинирайки ги с лечението и малки постоянни физически усилия.


Защото именно когато сте спокойни и влагате постоянни ежедневни усилия за промяна, това може да ви помогне да я постигнете. Най-важното, което трябва да знаете за тези състояния е, че не бива да залагате прекалено високи цели, да бъдете честни пред себе си за вашето състояние и да бъдете постоянни във вашата промяна. Само тогава вие наистина ще я постигнете.

Споделете тази статия


Call Now Button