Инозитол или витамин В8: за какво се използва и как подобрява здравето

Със сигурност сте попадали на хранителни добавки, съдържащи инозитол повече от веднъж в уебсайтове или в магазините за спортно хранене

инозитол

Разглеждайки информацията за инозитол, възникват съвсем естествени въпроси: какъв вид вещество е това, дали е полезно и за какво? Ако не би ми навредило, дали да не направя курс с хранителна добавка, съдържаща инозитол? В тази статия ще отговорим на тези и други важни въпроси относно инозитола.

Да започнем с факта, че много хора наричат ​​инозитола витамин B8 и това не е съвсем точно. Инозитол не е нищо повече от въглехидрат, който се синтезира естествено от тялото (около 4 грама на ден), а също така идва отвън с храната. Инозитолът се предлага в девет различни форми, но най-разпространените и често срещани в хранителните добавки са мио-инозитол и D-хиро-инозитол. Това вещество участва в много химични процеси и също се е доказало при лечението на някои сериозни заболявания.

Най-просто казано, инозитолът е вид захар, която подпомага преработката на инсулин. Взаимодейства със серотонина и допамина в мозъка. Освен това е структурен компонент на клетките.

Но нека не бързаме със заключенията за това какво е инозитол

Първо ви предлагаме да се запознаете по-добре с инозитола и да разберете колко важен е за тялото и как помага на здравето.

Тази статия обсъжда потенциалните ползи за здравето и употребата на инозитол. Тя също така обхваща дозировката, подготовката, потенциалните странични ефекти и взаимодействията, които трябва да имате предвид, преди да приемете това вещество.

Кога е открит инозитолът?

През 1850 г. немският лекар Йохан Йозеф Шер го изолира от мускулната тъкан. Това вещество първоначално се е наричало „мускулна захар“. След това името е променено: от гръцки. in – “сухожилие”, и ose – “захар”.

През 40-те години на миналия век инозолът се е смятал за основен витамин; по-късно обаче беше открито, че се произвежда от тялото. В края на 80-те години на миналия век започнаха допълнителни изследвания, които продължават и до днес, за да се идентифицира неговият допълнителен потенциал.

Инозитолът влияе както върху инсулиновия отговор на тялото, така и върху няколко хормона, свързани с настроението и познавателните способности

Инозитолът се намира естествено в пъпеша, цитрусовите плодове и много богатите на фибри храни (като боб, кафяв ориз, царевица, сусамово семе и пшенични трици). Също така се продава под формата на добавка и се използва като допълнителна терапия за лечение на широк спектър от медицински състояния, включително метаболитни разстройства и нарушения на настроението.
D-хиро-инозитол, инозитол хексафосфат (често наричан “IP6”) и съединението мио-инозитол са най-широко използваните инозитол добавки. Те обикновено се считат за безопасни, ако се приемат по подходящ начин.

Инозитол: потенциални ползи за здравето

Инозитолът играе важна роля в растежа и функционирането на клетките. Някои изследвания са установили, че инозитолът може да има редица ползи за здравето, включително:

• Намаляване на риска от метаболитен синдром, който е рисков фактор за редица състояния, включително повишена коремна мазнина, високо кръвно налягане и висока кръвна захар.

• Понижаване на високия холестерол.

• Помага на тялото да регулира и обработва инсулин.

• Помага за облекчаване на тревожността и симптомите на паническо разстройство.

• Намаляване на риска от гестационен диабет.

• Облекчаване на симптомите на депресия.

• Облекчаване симптомите на синдрома на поликистозните яйчници (PCOS).

За какво се използва инозитол?

Лекари и фармацевти препоръчват добавки с инозитол за широк спектър от здравословни състояния, включително разстройства на настроението, тревожност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и посттравматично стресово разстройство.

Нервотрем (NERVOTREM) е хранителна добавка, която е подходяща за хора, които се лекуват от болест на Алцхаймер и имат проблеми с паметта

Нервотрем може да се взима и в случаите, когато ваш близък е бил болен или все още има деменция, за да се ограничи вероятността от наследяване на това заболяване.

Нервотрем е подходяща хранителна добавка и при други невродегенеративни заболявания като болест на Паркинсон, болест на Хънтингтън, заболявания на двигателния неврон (MND) и други.

Редовният прием на Нервотрем може да подобри паметта и да ускори визуалния анализ. Инозолът, като една от активните съставки в него, насърчава синтеза на серотонин. Приема на хранителната добавка на GREWIA е възможно да намали нивата на тревожност и да улесни справянето с ефектите на стрес, шок или емоционален стрес. Освен това стимулира мозъчната дейност, подобрява предаването на нервните импулси към централната нервна система. Спомага и за образуването на кетонни тела, които са „гориво” за мозъка.

NERVOTREM – Dementia Support – ЗА ОПТИМАЛНА МОЗЪЧНА ФУНКЦИЯ, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ!!!

И още:

✔ Предпазва от посттравматично стресово разстройство;
✔ Намалява раздразнителността, премахва апатията;
✔ Подобрява пластичността на мозъка в отговор на външни влияния;
✔ Повишава психологическата стабилност, като помага за поддържане на ума, тялото и емоциите под контрол;
✔ Спомага за укрепване и увеличаване продължителността на концентрацията;
✔ Подобрява (възстановява) показателите на дългосрочната памет – ускорява и улеснява процеса на припомняне, подобрява формирането на процедурна мускулна памет на движенията и синоптичен, епизодичен и недекларативен тип памет, както и прайминг и класическо кондициониране;
✔ Повишава намалените когнитивни функции на мозъка при хора в напреднала и средна възраст;
✔ Предпазва мозъчните клетки от диабетна енцефалопатия при диабет тип 2 и от дегенеративни промени в резултат на нараняване, исхемия или токсично увреждане;
✔ Увеличава общата продължителност на всичките 4 етапа на бавния сън, който е отговорен за възстановяването на енергийните разходи и консолидирането на декларативните дългосрочни спомени.

Инозитолът не трябва да се използва като монотерапия или вместо традиционно лечение, а като част от онова, което е предписал лекарят.

Има някои изследвания, според които инозитолът може да е от полза за някои заболявания, включително проблеми с психичното здраве, синдром на поликистозните яйчници и метаболитни нарушения. Ето по-отблизо какво казва науката за различните употреби на инозитол.

Разстройства на психичното здраве

Някои изследвания показват, че инозитолът може да играе роля в развитието на определени състояния на психичното здраве, въпреки че точните механизми не са ясни и са необходими повече изследвания. Предполага се, че инозитолът може да повлияе на такива състояния като депресия, тревожност и други психични разстройства. Това става заради неговото въздействие върху хормоните, известни като “чувствам се добре” – серотонин и допамин.

Редица проучвания са изследвали използването на инозитол като допълнително лечение заедно със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), които се използват за лечение на различни депресивни и тревожни разстройства.

Депресия

Инозитолът може да има някои положителни ефекти при депресия, но е важно да се отбележи, че доказателствата остават неубедителни. Едно проучване установи, че концентрацията на мио-инозитол в кръвта може да бъде надежден маркер за клинична депресия.

Доста често депресивните състояния изискват медикаменти. В допълнение към стандартните терапевтични лекарства могат да се използват спомагателни средства, например инозитол. Въпреки факта, че изследването е доста двусмислено, това органично вещество все още заслужава внимание.

В едно проучване на пациенти с депресия е предписан инозитол за четири седмици. Дозата е била 12 грама на ден. С течение на времето се наблюдават значителни подобрения, измерени чрез скалата за оценка на депресията на Хамилтън, в сравнение с пациентите, които не са получавали инозитол.

Паническо разстройство

Интересът към инозитола като средство за лечение на панически разстройства нараства от дълго време. Това е така, защото само 70% от пациентите имат полза от съвременните методи на лечение, но поради големия брой странични ефекти и пристрастяване много често спират приема на лекарствата. Инозитолът от своя страна практически няма странични ефекти, понася се добре от организма, намалява броя на пристъпите на паника, ефективен е при лечение на агорафобия, а също така е 1,7 пъти по-ефективен от флувоксамина.

Съединението също е изследвано за потенциалното му въздействие върху състояния на тревожност. Ползите са наблюдавани най-вече при хора с паническо разстройство, при които депресията е често срещана. Малко проучване, публикувано в Journal of Clinical Psychopharmacology, изследва ефекта на мио-инозитола върху 20 души с паническо разстройство.

След като им е била давана дневна доза от 18 грама мио-инозитол в продължение на четири седмици, участниците получили дневна доза от 150 mg Luvox (флувоксамин) – често предписвано психиатрично лекарство – за четирите седмици. В сравнение със съвпадаща група от индивиди, на които не е даван мио-инозитол, тези, които са получавали мио-инозитол, са имали средно 2,4 по-малко пристъпи на паника на седмица.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре въздействието на инозитола върху тревожните разстройства.

Биполярно разстройство

Изследванията за въздействието на инозитола при биполярно разстройство са ограничени, някои проучвания показват, че това вещество може да има потенциала да намали симптомите на заболяването. В едно проучване, деца, засегнати от биполярни състояния, са имали по-малко симптоми на депресия и мания след прием на инозитол и омега-3 мастни киселини в продължение на 12 седмици.

Установено е също, че съединението намалява симптомите на псориазис при хора, приемащи литий, лекарство, което обикновено се предписва за лечение на биполярно разстройство, депресия, шизофрения и хранителни разстройства. В зависимост от употребата, псориазисът, предизвикан от литий, може да засегне между 3% и 45% от хората, които го приемат.

Как инозитолът засяга психичното здраве не е добре разбрано и са необходими повече изследвания. Някои предварителни доказателства сочат, че може да играе роля в развитието на добрия изход при депресия, но изследванията за ефектите му като лечение са смесени. Други изследвания също предполагат, че може да има някои ползи при паническо и биполярно разстройство, но тези доказателства са ограничени и са необходими допълнителни изследвания.

Как инозитолът повлиява ендокринните заболявания?

Ендокринната дисфункция е свързана с влошаване на ендокринните жлези, които произвеждат хормони и регулират различни функции. Става дума за щитовидната и панкреаса, хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците. Най-честите ендокринни заболявания са захарен диабет, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, синдром на поликистозни яйчници, хиперпролактинемия и хиперадренокортицизъм.

B8 е част от структурата на фосфолипидите и инозитол трифосфата (ITP). Помага в борбата с ендокринните заболявания, възстановява хормоналните нива на репродуктивната система. Подобрява инсулиновата чувствителност, което е особено важно за хора с диабет или синдром на поликистозни яйчници. Подобрява функцията на яйчниците и възстановява менструалния цикъл при жени със синдром на поликистозните яйчници.

Защо възниква дефицитът на инозитол и може ли да е опасен?

Състоянието на дефицит се развива при недостатъчна консумация на храни, богати на В8 (плодове, ядки, зърнени храни, бобови растения). Сред провокиращите фактори е влошаване на храносмилателните функции. Недостиг се наблюдава и при диабет и атеросклероза.

Опасността от дефицит е влошаването на усвояването на глюкозата, което може да доведе до повишени нива на захар и развитие на диабет. Има и отклонение от нервната система, което се проявява под формата на раздразнителност, тревожност, безсъние и проблеми с паметта. Освен това дефицитът на инозитол отслабва имунната система и увеличава риска от инфекции.

Дефицит на витамин В8

Инозитолът е важен компонент на клетъчните структури, който участва в различни биохимични процеси. Регулира захарта, нормализира функциите на нервната система. Ако има дефицит, се наблюдават сериозни нарушения, които изискват корекция.

Причини за дефицит на инозитол

Състоянията на дефицит се развиват поради следните причини:

• Небалансирана диета – недостатъчно плодове, зеленчуци, зърнени храни и месо.
• Повишени нужди на организма – по време на бременност, кърмене, при прекомерно физическо натоварване или стрес.
• Лоша абсорбция – при синдром на раздразнените черва, хронично възпаление на стомашно-чревния тракт.
• Злоупотребата с алкохол или наркоманията също може да доведе до дефицит на инозитол. Редките генетични заболявания също са причина.

Признаци на дефицит на инозитол

Дефицитът на B8 се проявява като:

• Кожни проблеми – сухота, лющене, раздразнения и обриви.
• Метаболитни нарушения – повишени нива на кръвната захар.
влошаване на психичното здраве – депресия, тревожност.
• Инозитолът играе важна роля в регулацията на репродуктивната система, така че неговият дефицит е придружен от нередовен менструален цикъл, безплодие и други дисфункции на репродуктивната система.
• Възможно е да има проблеми с нервната система, които се проявяват чрез нарушена координация на движенията, сънливост и безсъние.

Безопасен ли е инозитолът?

Повечето специалисти обикновено считат инозитола за безопасен, когато се приема в ниски дози и приема продължава до 10 седмици. Но не е безопасно да се спре приема на лекарства, предписани от вашия лекар, без първо да говорите с него. В много случаи добавките с инозитол могат да бъдат добавени към плановете за лечение.

NERVOTREM – Dementia Support / MS HOPE – D3 – L– THEANINE – ELDELBERRY – ЗА ОПТИМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪЧНАТА И ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА!!! – Влияят благоприятно върху функциите на централната и периферна нервна система; Подпомагат успешно лечението при невродегенеративни заболявания като Деменция, Паркинсон (БП), Алцхаймер (БА), Болест на Хънтингтън (HD), Множествена склероза (MS), Заболявания на двигателния неврон (MND) и др.; Подпомага при нарушени визуални умения, пространствена ориентация и поведенчески изменения; Подпомага регенерацията на съединителната тъкан, неутрализират развитието на дегенеративни промени в централната нервна система; Облекчава симптома „мозъчна мъгла“, включително и след тежко боледуване или по време на възпалителен процес или инфекция; Спомага за нормалните когнитивни функции на мозъка, стимулира производството на мозъчни клетки, благоприятства при отпадналост и умора; Спомага в регулирането на съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречен олигодендроцит), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина; Стимулира ремиелинизацията на нервните влакна и производството на мозъчни клетки; Действа облекчаващо при симптоми на депресия, паник атаки и невроза, увеличава устойчивостта на стрес, намалява чувството на тревожност и потиснатост; Предпазва клетките от оксидиране и преждевременно стареене; Благоприятства при спастичността на мускулите, сковаността, болката, проблемите с пикочния мехур и тремора; Благоприятства комуникацията между мастоцитите и клетките на микроглията (малки глиални клетки) в мозъка; Повлиява процесите на растеж и диференциране на невроните, има много важна роля за подобряване на мисловната дейност, паметта и концентрацията; Поддържа в норма нивата на невротрансмитера ацетилхолин, намалява оксидативния стрес в холинергичните неврони; Допринася за нормалната функция на щитовидната жлеза и хормоните; Подобрява митохондриална функция, елиминира основния дефицит на хранителни вещества; Повишава активността на главния мозък, активирайки творческия потенциал на човека; Спомага при влошена координация, моторни функции, обърканост и дезориентация; Подпомага терапията при Прионно заболяване, Спиноцеребеларна атаксия (SCA), Спинална мускулна атрофия (SMA); Съдейства при дискомфорт в периферната нервна система – изтръпвания, дискомфорт в кръста, шията и коленатата; Нормализира работата на сърдечно-съдовата система, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, регулира стойностите на кръвна захар и холестерол в кръвта; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурални продукти, подходящи за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 + 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button