Здравосновни съвети: Топ 7 на най-честите грешки при добрата хигиена

Може да е част от ежедневието ви, но разбирате ли го правилно? И в ерата на COVID-19, трябва ли да прецизирате тази рутина?

Вземането на душ може да е първото нещо, което правите сутрин или последното нещо, което правите вечер преди лягане. Това е ежедневен, основен навик, за който вероятно дори не се замисляте.

„Къпем се, за да премахнем мъртвите клетки от кожата, както и да премахнем омазняването, мръсотията, потта и бактериите“, казва Сузане Фридлев, доктор по медицина, сертифициран дерматолог и клиничен инструктор по дерматология в Mount Sinai Medical в Ню Йорк.
Именно това са причинителите на неприятната миризма, в случай, че не ги отстраните от вашата кожа.

Това, което трябва да знаете е, че омазняването на кожата подхранва развитието на бактериите, така че редовната хигиена намалява риска от кожни инфекции. От друга страна прекомерното или твърде честото и ентусиазирано къпане, може да допринесе за суха, сърбяща кожа и проява на екземи, допълва д-р Фридлер.

Както при правилното хранене, вземането на душ също има някои правила, които е добре да спазвате и не са просто – пускане на водата, скачане под душа, разпенване със сапун, пяна или душ гел, изплакване и подсушаване. Няма и как да не вземем предвид настоящата епидемия от COVID-19, която ни кара да се запитаме – колко често, кога и как е правилно да подходя спрямо ситуацията?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: НАРЪЧНИК ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ: Може ли регулирането на хормоните да направи кожата ми по-красива?

В настоящата статия ще разгледаме няколко съвета за това кои са най-честите грешки, които допускаме при собствената си хигиена:

1. Неподходяща температура на водата
В студените и зимни месеци едва ли изгаряте от желание да се гмурнете под ледено студения душ, особено след като сте прекарали няколко часа в студа. И макар горещият душ да ви се струва наистина примамлив, то трябва да знаете, че прекалено топлата вода отмива естественото омазняване на кожата, прави я суха, зачервена и сърбяща. Затова най-добре е температурата на вашия душ да бъде умерено топла.

2. Прекалено дълги душове
Нека да си признаем – няма нищо по-хубаво от дългия душ, който не само отмива мръсотията от телата ни, но и сякаш отмива теглото на деня. Ала това, което трябва да знаете е, че прекалено дългото къпане, също както и горещият душ, отмива естествената влага на кожата и я прави суха.
Затова специалистите препоръчват на хората със суха кожа да прекарват време под душа в рамките на 5-10 минути дневно.

3. Търкане с пуф или кърпа
Пуфовете (синтетичните гъби за вана) са чудесен начин да се отървете от мъртвата кожа. Освен това само с малко измиващ продукт на тях, се разпенват отлично. Те обаче могат да действат и като резервоар за бактерии, както и могат да раздразнят чувствителната или суха кожа. Рискът е същият що се отнася и до кърпите за къпане. Именно затова специалистите препоръчват да използвате ръцете си за разтъркване.

4. Използване на суров препарат за къпане
Макар в епидемията от COVID-19 да изглежда, че прекаляваме с това да почистваме и дезинфекцираме всичко до съвършенство, може би и самите нас, то трябва да знаете, че обикновеният сапун и вода убиват вируса. В това число са всички – антибактериални сапуни, неантибактериални сапуни, естествени сапуни, шампоани и всеки друг сапунен продукт, който образува пяна. Няма ни най-малка причина да посягате към нещо с по-високо съдържание на спиртна основа от това.

5. Сапунисване преди изплакване на шампоана
За да предотвратите появата на акне или раздразнение на кожата, е добре да следвате следния режим: Нанесете шампоан, а след това го изплакнете. След това нанесете балсам и/или маска за коса, сапунисайте тялото си, а след това изплакнете балсамът (маската за коса) и тялото си едновременно.
Спазването на този ред е препоръчителен, защото измиването помага за премахване на балсама и остатъчния сапун от кожата ви. Що се отнася до обезкосмяването, ако го спазите, то косъмчетата ще бъдат по-меки от топлината, водата и парата, както и ще са по-лесни за премахване.

6. Душ (само) сутрин
Истината е, че няма нещо като „най-добро“ време за къпане, тъй като това е съобразено с личните ви предпочитания. Душът сутрин може да ви помогне да се разбудите по-лесно от съня. Не пренебрегвайте обаче потенциалните ползи от къпането преди лягане. От една страна – топъл душ един или два часа преди лягане, помага на човек да заспи по-бързо.
Къпането преди сън се препоръчва и за хората, които страдат от алергии, тъй като той би могъл да помогне за отмиването на цветния прашец, полепнал по косата и кожата.

В случай, че работите на място с много хора, особено в епидемията от COVID-19, то задължително щом се приберете от работа вземете душ, преди да сте имали контакт със семейството ви. Така рискът за пренасяне на вируса ще бъде сведен до минимум.

7. Твърде често къпане
Не всеки човек трябва да се къпе по два пъти дневно, особено през студените и зимни месеци, когато вероятността от потене е минимална, а кожата по-суха. Освен, ако не работите в прашна среда, имате много контакти с хора през деня или правите физически упражнения. Според дерматолозите е добре да се взема душ един път дневно, а цялостното къпане да е през ден.

 

Споделете тази статия


Call Now Button