Здравословни съвети за зимата

Здравословни съвети за зимата

Зимата е специално време. Време на новогодишно настроение, Коледа и приятни срещи с любими хора. Но този студен сезон има и недостатък  – на първо място, това е липсата на слънчева светлина и топлина, което го превръща в сезон на настинки и обостряне на хроничните заболявания. Също така на организма липсват витамини, които да го зареждат с енергия за целия ден.

Затова специалистите ни съветват да се придържаме към някои прости правила, които ще ни помогнат да поддържаме тялото в добра форма и да се насладим подобаващо на живота през зимата.

Следете внимателно какво ядете

Правилното хранене, добавянето на голямо количество плодове и зеленчуци към ежедневната ви диета, ще ви помогне да подкрепите имунната система през зимата. Също така, пчелните продукти (мед, пчелен прашец и др.) ще подобрят имунитета ви. Откажете се от брашнените продукти, ограничете сладкишите. През студения сезон трябва да повишите консумацията на млечни продукти, подправки, растителни масла, цитрусови плодове, червена и мазна риба, яйца.

Лягайте си навреме и се наслаждавайте на сутринта

Създайте си здравословен график за сън. Опитайте се да си лягате не по-късно от 23 часа и да се събуждате между 7-9 часа. Такава мярка е необходима, тъй като правилният сън насърчава производството на важен хормон в организма – мелатонин, който е отговорен за нормализирането на съня и биоритмите, а също така се бори с умората и депресията.

Важно! Мелатонинът обича пълната тъмнина, така че когато се приготвяте за лягане, изключете всички джаджи и светещи устройства, за да не повлияят неблагоприятно на производството на хормона.

Кристално чистата вода – незаменим помощник в студения сезон

Водата е източникът на живота на земята и основният източник на нашето тяло. През зимата отоплението изсушава въздуха в помещенията, поради което лигавицата изсъхва, ставайки уязвима за микроби и вируси. За да се предотврати заболяването и развитието на бактерии, е необходимо постоянно да се попълва липсата на вода в тялото, да се овлажнява и проветрява помещението.

Занимавайте се със спорт – чувствайте се комфортно

Не забравяйте, че движението е живот. Малко физическа активност ще ви помогне да се справите с липсата на движение през зимния студ. Започнете деня си с упражнения, направете половин час разходка сутрин и практикувайте зимни спортове. Опитайте се да се движите повече през зимата, защото движението помага да се отпуснете и стимулира кръвообращението, което ще ви помогне да поддържате кръвоносните съдове в добра форма.

Витамините ще ви предпазят от настинки и болки в гърлото

Липсата на витамини през студения сезон може да се отрази негативно на здравето. Често с помощта на плодове и зеленчуци не е възможно напълно да се попълни тялото с необходимите дневни дози. В такива случаи лекарите препоръчват използването на поддържащи комплекси и различни добавки за повишаване на имунитета през зимата.

Здравата кожа е по-скъпа от златото

Използвайте редовно подхранващи продукти за ръце. През зимния сезон наблюдавайте внимателно и се грижете специално за кожата си, за да предотвратите образуването на бръчки, сухота и напукване. Защитете кожата си преди да излезете навън с козметика, съдържаща натурални растителни екстракти, алое, авокадо, ший, витамини Е и др.

Споделете тази статия


Call Now Button