ЗДРАВНИ ПРЕПОРЪКИ: ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ МОЖЕ ДА ОЗНАЧАВА ЗДРАВ МОЗЪК ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ ЖЕНИ

Всеки знае, че чистият въздух води до по-здраво тяло, но според новите изследвания, той изглежда може да помогне и на хората, чийто мозък остарява.

„Нашето проучване е важно, защото е едно от първите, които показват, че намаляването на замърсяването на въздуха с течение на времето, може да бъде от полза за здравето на мозъка на по-възрастните жени, като намалява вероятността от развитие на деменция“, каза съ-водещият автор на изследването Синхуи Уанг. Уанг е асистент по изследователска неврология в Медицинския факултет Кек на Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

Предишни изследвания свързват излагането на замърсяване на въздуха по-късно в живота с повишен риск от деменция, но не е ясно как подобреното качество на въздуха влияе върху здравето на мозъка.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добавки, които помагат на мозъка.

За да разберат, изследователите анализираха данни от повече от 2200 американски жени (на възраст между 74 и 92 години), които са провеждали ежегодни тестове за умствено функциониране между 2008 и 2018г. като част от дългосрочното проучване. Те не са имали деменция, когато е започнало проучването.

Изследователите са използвали домашните адреси на жените, за да оценят излагането и на замърсяване на въздуха през периода.

Според изследването, хората които живеят в райони с най-голям спад на двата замърсителя на въздуха – фини прахови частици и азотен диоксид (получаващ се от трафика), са с 14% и 26 % по-малка вероятност от развитие на деменция. Изследването е публикувано онлайн на 11-ти януари в категория Известия от Националната академия на науките.

Въпреки че проучването не може да докаже причинно-следствената връзка, ползата за мозъка, свързана с по-чистия въздух е постоянна, независимо от възрастта, икономическото състояние, рисковите фактори за сърдечни заболявания и генетичния рисков фактор за деменция и болестта на Алцхаймер, известен като генотип на аполипопротеин Е.

„Посланието е, че колкото по-малко се излагате на замърсен въздух, толкова повече може да насърчите по-здравословното стареене на мозъка“, посочва още Уанг в съобщението публикувано от университета.

Деменцията засяга непропорционално жените, отбелязват авторите на изследването.

Водещият автор на изследването Даяна Юнан, бивш старши научен сътрудник в училището Кек, твърди, че болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции са изключително скъпи за здравната система и за семействата.

„Нашето изследване показва, че затягането на стандартите за качество на въздуха, може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции при по-възрастните жени и от своя страна да намали общественото бреме“, каза тя.

Споделете тази статия


Call Now Button