ЗДРАВНИ ПРЕПОРЪКИ: РЕХАЛИБИТАЦИЯТА НА СЪРЦЕТО Е ПЪТ КЪМ НЕГОВОТО ДЪЛГОТРАЙНО ЗДРАВЕ

Когато става въпрос за състояния като сърдечна недостатъчност или сърдечен удар, то трябва да знаете, че рехабилитацията след тях е изключително важна част от възстановяването ви. Статистиката обаче сочи, че не достатъчно хора се възползват от тази животоспасяваща терапия, като по-голяма склонност за пренебрегване на състоянието се наблюдава предимно при по-възрастните пациенти.
Според Американската сърдечна асоциация, по-малко от един на всеки десет души, които отговарят на условията за препоръчана рехабилитация за сърдечна недостатъчност, са се възползвали от дълготрайното възстановяване. Нещо повече.
„Въз основа на настоящите данни над 90% от хората със сърдечна недостатъчност няма да получат лечение, което би могло да подобри тяхното здраве и оцеляване“, смята д-р Винай Гудугунтла, който е ординатор по вътрешни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Какво включва сърдечната рехабилитация:
– Редовна физическа активност;
– Обучение за здравословно приемане на лекарствата, т.е. както е предписано и отказване от лошите навици като тютюнопушене;
– Използване на помощни средства като хранителни добавки и храни, които са полезни за сърцето;
ВИЖТЕ ОЩЕ: Hearthope с Арония; Normal pressure с хесперидин и Venishemo protect отличните помощници за сърдечното здраве

– Консултиране с психотерапевт или психолог за облекчаване на стреса и психичното здраве;

Смята се, че сърдечната рехабилитация след прекаран сърдечен удар се спазва плътно в рамките на около три месеца, но понякога може да варира от два до осем месеца, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Към сърдечна рехабилитация най-често се насочват пациенти, които са имали сърдечен проблем, който изисква операция или медицинска помощ.
В рехабилитацията могат да участват екип от лекари, медицински сестри, специалисти по упражнения и хранене, физиотерапевти и съветници.

Според проучванията, сърдечната рехабилитация намалява шансът за летален изход на пациента през следващите пет години след прекаран сърдечен удар или след поставен байпас с около 35%.

В друго проучване, което беше представено съвсем скоро на годишната среща на Европейското дружество по кардиология, се посочва, че оцелелите от инфаркт могат да получат над седем години живот, в случай, че се придържат към рехабилитацията на сърцето.

Изследователите също са открити и друга статистика, според която жените са по-малко склонни от мъжете да завършат сърдечната рехабилитация. В нея също се посочва, че възрастните хора също са по-малко склонни да се обърнат към нея, тъй като може да се чувстват стари, за да са физически активни. В това число причина за нежеланието може да се дължи и на друго съпътстващо заболяване като артрит, което да прави упражненията още по-болезнени и трудни.

„Аз съм голям фен на кардиологичната рехабилитация“, каза д-р Доналд Лойд-Джоунс, бивш президент на Американската сърдечна асоциация.
„След сърдечен удар, хората могат да се страхуват от упражнения, да се чувстват потиснати и депресирани, или да смятат, че е „твърде късно“ да направят каквото и да било за сърдечно-съдовото си здраве“, посочва още той.
„Това, което трябва да знаете за сърдечната рехабилитация е, че тя поставя пациентите в наблюдавана среда, където могат да получат помощ относно връщането на доверие в собственото им тяло“, допълни той.

Споделете тази статия


Call Now Button