Здраве за очите с правилен хранителен режим

Зрението е най-ценното от всички наши сетива, защото осигурява 80% от информацията ни за околната среда. За да обработи тази информация, мозъкът ни използва около една трета от капацитета си! Ние разпознаваме цветове, форми и движения и дори можем да виждаме триизмерно, както и да преценяваме размер и разстояние.

Очите ни са не само най-красивите сетивни органи, но те са и най-чувствителните. Защитете и подкрепете зрението си, защото доброто зрение е от ключова важност за вашето качество на живот!

Здравословната храна за очите

Силата на зрението ни намалява осезаемо около 40 годишна възраст, но с правилен начин на живот можем да поддържаме очите си във форма още дълго време.

Здравословна диета в подкрепа на очното здраве, съчетана с някои добри навици, като редовен преглед при офталмолог, употреба на слънцезащитни очила, за да се предпазим от UV лъчите, избягване на цигарен дим, са важни за здравето на очите и за доброто зрение.

Но какво представлява “здравословна диета, в подкрепа на очното здраве”?

Според Немското дружество по хранене е препоръчително пет пъти на ден да се консумират свежи плодове и зеленчуци, тъй като те осигуряват нужните витамини и микроелементи, за оптимален метаболизъм на окото.

Различните хранителни вещества са особено важни, както за поддържане на доброто зрение, така и за запазването му до напреднала възраст.

Подхранващи и защитни вещества за очите:

  • Витамин А – поддържа нормално зрение
  • Витамин С – защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали)
  • Витамин Е – защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали)
  • Лутеин и зеаксантин са пигменти от макулата на ретината
  • Цинк – поддържа нормално зрение
  • Селен – защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали)

DHA – важен нутриент за зрението и изграждането на слъзния филм

Вероятно най-известният хранителен елемент, свързан със здравето на очите, е витамин А, известен като „витамин, отговорен за здравето на очите“ . Той участва в изграждането на зрителния пигмент родопсин.

Споделете тази статия


Call Now Button