За движение без болка при ревматоиден артрит

Какви са симптомите при ревматоиден артрит?

Симптомите при ревматоиден артрит биват от страна на двигателната система и извънставни прояви. Началото на ревматоидния артрит е бавно и прогресиращо. Пациентите имат оплаквания от общ характер – отпадналост, загуба на апетит, загуба на тегло.

Ревматоидният артрит е симетричен и засяга множество стави, за това се нарича полиартрит. Характеризира се с болка, оток, скованост и затопленост на втора и трета метакарпофалангеални стави, втора и трета проксимални фалангеални стави на двете ръце, засягане на гривнени, лакътни, глезенни и метатарзофалангеални стави на стъпалата.

Също така има сутрешна скованост с продължителност над 30 минути, болка при натиск на възпалената става и ограничени движения. В началото на заболяването ограничената подвижност е обратима, тъй като се дължи на отоците, но в напреднал стадии се наблюдават трайни деформации на ставите и ограничената подвижност е невъзвратима.

Хората, страдащи от ревматоиден артрит в по-късните стадии на заболяването имат луксации и сублуксации на ставите, които се дължат на възпалителни промени по сухожилията, трайни деформации на пръстите на ръцете, които водят до намалена работоспособност и качество на живот. Деформациите биват различни разновидности – тип „лебедова шия“ , тип „двугърба камила“, тип „бутон“, тип „илик“. Около засегнатите стави и по скалпа може да се открият ревматоидни възли. Множеството ревматоидни възли по пръстите на ръцете се наричат ревматоидна нодулоза.

При ревматоиден артрит може да има засягане на цервикалния отдел на гръбначния стълб – сублуксация на нивото на първи и втори шиен прешлен, която с напредване на заболяването може да доведе до компресия на гръбначния мозък.

Извънставните симптоми при ревматоиден артрит биват от страна на кожа, бъбреци, гастроинтестинален тракт, бели дробове, сърце, очи, нервна система. Кожните прояви са екхимози, петехии, хиперпигментации, в редки случаи – кожни язви при проява на васкулит.

Засягането на бъбреците е често при ревматоиден артрит – проявява се с пиелонефрит, а при голяма давност на заболяването може да се развие бъбречна амилоидоза.

Гастроинтестиналният тракт обикновено се засяга в хода на лечение с нестероидни противовъзпалителни средства – развива се гастродуоденит, в по-редки случаи язви или кръвоизливи.

При ревматоиден артрит може да се развие „ревматоиден бял дроб“ –  рентгенологично в паренхима на белите дробове се откриват множество ревматоидни възли. Друга проява е развитието на интерстициална фиброза или ексудативен плеврит – при пункция в ексудата се открива ревматоиден фактор.

Засягането на сърцето се характеризира с възпалителни или дегенеративни изменения на миокарда, перикарда или клапния апарат.

При увреждане на очите се развира еписклерит или склеромалация, което с напредване на заболяването може да доведе до загуба на зрението. Най-често се развива кератоконюнктивит при развитие на вторичен синдром на Сьогрен.

Искаме движение без болка?

ARTHRO PRO + MAGNESIUM & ARONIA – Grewia

е хранителна добавка в състав от високо стандартизирани билкови екстракти, витамини и минерали от екстракт от Босвелия, Екстракт Арония, Екстракт Салвия, Екстракт Джинджифил, Екстракт Коприва, Екстракт Спирулина, Магнезиев цитрат, Глюкозамин сулфат и Цинк

ARTHRO PRO + MAGNESIUM & ARONIA – Grewia

е хранителна добавка, съставена от 100% натурални продукти. Той е чудесно средство допринасящо за движение без болка, намалява възпалението, има антисептично и антимикробно действие. Изцяло естественият му състав го прави напълно безвреден, докато активно преодолява негативните ефекти от възрастта и износването на ставите, и хрущялите.

Как действа продуктът ?

Подобрява гъвкавостта на ставите и хрущялите;

Влияе благоприятно върху опорно-двигателната система;

Намалява възпалението и облекчава болките в мускулите;

Връща удоволствието от движение;

Осигурява повече енергия;

Глюкозамин сулфатът служи като градивен материал на хрущялната тъкан;

Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО;

Изцяло натурален продукт, подходящ за вегани;

Споделете тази статия


Call Now Button