Защо хипертониците и диабетиците се чувстват толкова зле в жегите

В горещините най-уязвими са хората над 55 години, децата до три години и пациентите с хронични заболявания

Тялото им работи до краен предел, за да се справи със стреса от високите температури. Въпреки това, ако се следват някои лесни съвети, рискът за здравето може да бъде намален.

Горещото време е трудно за пациентите със сърдечно-съдови заболявания и диабет

При повишени температури на въздуха често възникват инфаркти и инсулти и повишено кръвно налягане. Освен това, по време на периоди на необичайни горещини се наблюдават и инсулти при деца. Така че не винаги само възрастните страдат от жегата.

Защо ни е толкова лошо в жегите?

На първо място, причината е, че в горещините организмът губи много течности, а с това и голямо количество соли – калий, магнезий, калций и други. Това води до нарушаване на водно-солевия баланс, настъпва сгъстяване на кръвта, което създава допълнителен стрес върху сърдечно-съдовата система. Гъстата кръв по-трудно преминава през съдовете. В резултат на това се увеличава рискът от образуване на кръвни съсиреци. Топлопредаването на тялото намалява, тъй като е по-трудно да се пренася топлината от съдовете (притокът на кръв към кожата се влошава). И накрая, трофизмът на тъканите, тоест тяхното хранене, намалява. Затова в горещото време не забравяйте да пиете достатъчно вода, да хапвате повече плодове и зеленчуци. Последните са идеални източници на минерали и витамини.

При захарен диабет могат да се развият промени в състоянието на кръвоносните съдове

Тялото губи по-бързо вода и способността за потене намалява. Затова и диабетиците много трудно понасят горещините.

Обърнете внимание на нивото на UV радиацията

Лекарите съветват тези, които имат хронични сърдечно-съдови заболявания и диабет, да гледат предварително прогнозата за времето, когато планират дейността си.

Освен температурата на въздуха е важно да се гледа и UV индексът, защото ултравиолетовото лъчение допълнително натоварва кожата и сърдечно-съдовата система. Ето защо, ако температурата на въздуха е висока и UV индексът също е висок, тогава когато излизате навън, трябва да използвате слънцезащитни продукти и да носите слънчеви очила. И освен ако не е наложително, изобщо не излизайте навън в най-горещите часове, под жаркото слънце или се движете от сенчестата страна на улицата.

Погрижете се за ръцете и главата

Също така трябва да се вземат превантивни мерки, когато се занимавате с физическа активност, в градината. Ако спортувате навън или работите на село, опитайте се да използвате ръкавици и специални ръкавели, които предпазват от ултравиолетова радиация.

Хората над 55 години задължително трябва да носят шапка. Още по-добре е да се ходи с чадър. Осигурява отлична защита от пряка слънчева светлина. Не бива да се срамувате от това, а и ще се погрижите за здравето си.

Как да се предпазите от топлинен и слънчев удар?

Една от основните опасности в горещото време е топлинният и слънчевият удар. Освен това топлинен удар може да настъпи дори ако човек е на сянка. Такива удари влияят негативно на тялото, нарушават функциите на най-важните органи и водят до лошо здраве. Какво трябва да имате винаги със себе си, за да избегнете това?

Когато температурата на околната среда се повиши, тялото започва активно да отделя влага – ние се потим. Това може да доведе до дехидратация, сгъстяване на кръвта и загуба на съзнание. Влагата трябва да се попълва своевременно и правилно.

Затова лекарите препоръчват да имате със себе си: хладка вода (пийте при първото усещане за жажда) и изотонични напитки (ако човек работи предимно на слънце и се поти много) – те се продават в отделите за спортно хранене. Изотоничните напитки добре възстановяват водно-електролитния баланс.

Как да си помогнете, ако ви прилошее от жегата?

Може да възникне ситуация, при която човек започва да се чувства зле в жегата. Ще усетите летаргия в тялото, очите ще потъмнеят и ушите може да се запушат. Как можете да си помогнете в такива ситуации?

За да направите това, препоръчително е да носите със себе си бутилка амоняк, която можете да подушите, за да дойдете на себе си. Също така е препоръчително да легнете, а ако това не е възможно, можете да седнете и да спуснете главата си под коленете. Това ще осигури приток на кръв към главата.

Колко вода трябва да пият хората с диабет в горещо време?

Топлината може да повлияе негативно на благосъстоянието на хората с диабет. Затова е важно да останат хидратирани.

При високи температури кръвоносните съдове в кожата се разширяват, за да освободят по-добре излишната топлина чрез потта. Заедно с потта тялото губи соли и микроелементи. Техният дефицит се отразява на сърдечно-съдовата система.

При недостиг на вода в организма концентрацията на глюкоза в кръвта се повишава. Според лекарите признаците на дехидратация включват сухота в устата, чувство на постоянна жажда, главоболие, световъртеж, силна умора, тъмна урина и суха кожа.

Колко трябва да пият диабетиците в горещо време?

Те трябва да пият два до три литра течност през деня в горещото време. Това е особено важно за пациентите с диабет, приемащи SGLT-2 инхибитори и диуретици. Специалистите съветват такива пациенти винаги да имат бутилка питейна вода със себе си.

Най-важната препоръка за един диабетик е винаги да има вода под ръка

И трябва да пие всеки път, когато почувства жажда. Няма нужда да се насилвате да пиете вода, за да постигнете някаква цел, просто пийте на малки глътки и малки дози през целия ден.

Според терапевтите нормата за всеки човек е осем чаши вода на ден, средно 30-40 милилитра на килограм телесно тегло. При физическа активност или продължително излагане на слънце обемът на течността трябва да се увеличи.

Кои напитки могат да пият диабетиците и кои не?

Освен обикновена вода трябва да се пие минерална вода, неподсладен чай (зелен, билков, хибискус), зеленчуков сок (доматен или краставичен), нискомаслено или растително мляко (бадемово, овесено, оризово, кокосово). Комбуча (kombucha) също е добра алтернатива: гъбичките и бактериите премахват захарта от тази напитка, така че е особено полезна за хора, които имат проблеми с високи нива на глюкозата.

В същото време терапевтите съветват диабетиците да избягват подсладени газирани напитки, алкохол, енергийни напитки с кофеин и въглехидрати, както и плодов сок от магазина.

Споделете тази статия


Call Now Button