Защо сънищата бързо се забравят и как да спим по-качествено?

Сънуваме сънища почти всяка вечер, но не винаги можем да ги запомним

Най-често около пет минути след събуждане забравяме поне половината от съдържанието на съня, който преди миг се е прожектирал пред очите ни. И след още10 минути не можем да си спомним почти 90% от съдържанието на съня.

Какви са етапите на съня?

Сънят може да бъде разделен на две категории: бърз и бавен сън. Мозъкът преминава през различни етапи. Първоначално след заспиване сърцето започва да бие по-бавно, човек диша по-дълбоко и постепенно навлиза във фазата на дълбокия сън. От физиологична гледна точка всички показатели на тялото по време на фазата на дълбок сън достигат минимални нива. Но час и половина след като заспим, навлизаме в REM фазата на съня. След това има бързо движение на очните ябълки под клепачите, които повечето от нас са виждали благодарение на научно-популярните филми.

Този цикъл продължава около два часа, след което тялото се връща в дълбок сън. Сънищата могат да се появят на различни етапи, но най-често се случват по време на REM фазата на съня.

Защо забравяме сънищата?

Няма точен отговор на този въпрос, но някои причини могат да включват нарушения на съня и лекарства, които намаляват REM съня (антидепресантите са сред тях). В допълнение, краткият или липсващ REM сън може да ни накара да забравим онова, което сме сънували току що. Защото именно през периода на REM съня имаме най-ярките и цветни сънища, които е по-вероятно да се запомнят. Но във фазата на дълбок сън физиологичните цикли са твърде бавни, за да си спомним нещо.

Немският философ Лудвиг Щрумпел вярва, че много от образите, които виждаме насън, са толкова размити и неясни, че е трудно да се запомнят. Друга причина може да е, че сънищата са уникални и не се повтарят. Много неща остават в паметта именно благодарение на асоциациите и повторението. Например, за да запомните фраза, която сте чули за първи път и която не свързвате с нищо, е важно да чуете тази фраза още няколко пъти. Не можете да прегледате даден сън няколко пъти, тъй като се губят някои подробности.

Между другото, по-късно можем да си спомним откъси от сън, до голяма степен поради факта, че са били задействани преживявания, които активират същата област на мозъка, която е създала и съня.

От научна гледна точка сънищата изчезват бързо след събуждане, тъй като електрическите сигнали и химическите сигнатури, които съставляват преживяването на съня, изчезват при събуждането.

И не на последно място – за да ги има сънищата е добре да е здрав съня.

Добрият сън зависи от страшно много фактори. Често се случва да се пропуска най-важния и осиновен – температурата на стаята, в която спим

През отоплителния сезон въздухът в апартаментите става много сух и топъл. Оказва се, че сънят в такива условия няма да е най-освежаващият, което означава, че ще бъде по-трудно да се събудите.

 

поръчайСмята се, че оптималната температура за сън в спалнята е 18-22 градуса, въпреки че това са средни данни. Всичко зависи от индивидуалната терморегулация. Някои хора обичат да им е по-топло и дори спят с вълнени чорапи и под завивка през лятото. А други дори през зимата спят голи под чаршафа и на отворен прозорец. Жителите на северните страни, например, могат да спят при температура на въздуха 16-17 градуса.

Между другото, именно защото хората имат различна терморегулация, ако спят двама души на едно общо легло, тогава е препоръчително всеки да е под своята завивка. Защото индивидуалният микроклимат може да не е същият. Общата температура на въздуха в помещението може да се регулира с помощта на прозореца.

Проветряването на спалнята ще помогне не само да се постигне комфортна прохлада за сън, но и да се избегне сухия въздух.

Ако въздухът в спалнята е много сух, тогава е по-добре да отворите прозореца. Вече имаме сух и студен климат, близък до континенталния, а отоплението допълнително изгаря влагата. Относителната вътрешна влажност може да падне с до 30%, понякога дори 20%. Това е сравнимо с влажността през деня в пустинята Сахара. Лигавиците изсъхват, появяват се кашлица, хрема, кожата също страда.

Но ако наблизо има натоварена магистрала или шумен булевард под прозорците, тогава да спите на отворен прозорец също е неудобно. Добре е, ако в апартамента има регулируеми радиатори. Така ще можете да промените степента на отопление. Плюс това, не забравяйте добре да проветрите стаята преди лягане.

Утрото е по-мъдро от вечерта

Грешат онези, които смятат, че човек, който не страда от безсъние, спи цяла нощ като пън. Нашият сън е организиран циклично: първо идва повърхностната фаза, след това дълбоката. Цикълът се повтаря на всеки 1,5 часа. Най-често събуждането сутрин идва от лекия сън, но ако будилникът ни извади от фазата на дълбок сън, може да бъде по-трудно да се събудим.

Има няколко обяснения защо спим циклично

Първата теория предполага, че в резултат на еволюцията са оцелели само животни, които са заспивали за кратък период – сънят им е бил по-чувствителен.

Втората версия обяснява цикличността с факта, че редуването на дълбок и повърхностен сън ни помага да запомним информацията, получена през деня. Цикличността обяснява и защитните свойства на съня. За една нощ острото възприятие на текущите тревожни събития губи своята емоционална сила. И с всеки цикъл на сън проблемът, който в началото изглеждал неразрешим, става по-лесен, а на сутринта вече не изглежда и чак толкова страшен.

За да работи защитният механизъм на съня правилно, възрастните трябва да спят 7–9 часа. И въпреки че има генетични характеристики, които определят индивидуалните стандарти на сън, експертите препоръчват почивка поне 7 часа през нощта.

Както сънят ни предпазва от стрес, така и ние трябва да го пазим, защото поради психологическо претоварване той неминуемо се нарушава

Много хора знаят това от собствен опит: когато нещо ви тревожи, сънят не идва. Стресът не само забавя процеса на заспиване, но и прави съня повърхностен, лишавайки го от защитната му функция. Заедно с това изчезват и сънищата, или стават толкова неприятни за сънуване, че човек често се събужда.

За да докажат това, учените провели интересен експеримент: те подложили млади доброволци на доста неприятен психологически тест за нивото на стремеж, разработен от немския психолог Курт Левин. Пред участниците били поставени карти с въпроси, в които пишело, че най-лесните са на първия ред, а най-трудните на последния. Разбира се, амбициозните млади хора започнали с трудните въпроси. Но те били съставени по такъв начин, че било почти невъзможно да им се отговори. Тогава ръководителят на експеримента умишлено и с обидна интонация започнал да се присмива на участниците (това било част от изследването) и ги помолил да изберат по-лесни въпроси.

Но и на следващия ред сложните задачи нямали отговор. И едва когато засрамените младежи стигнали до най-лесните въпроси, те най-накрая успели да отговорят. По това време обаче тяхното самочувствие вече било изключително ниско.

На „губещите“ било позволено да си легнат, но в такова състояние те просто не са могли да заспят. На някои пациенти са дадени сънотворни. Тези, които бързо са заспали, на следващата сутрин вече не се тревожели за вчерашния провал. Другите, които не са мигнали поради притеснения, са усещали ефектите на стреса още няколко дни: ускорен пулс, повишено изпотяване, високо кръвно налягане.

Споделете тази статия


Call Now Button