Защо ръцете изтръпват: 7 възможни заболявания

Намалената чувствителност и неприятното изтръпване на ръцете са симптом на редица заболявания

ръцете

Този симптом се свързва с прекъсване на нервните импулси или кръвоносните съдове и пречи за изпълнението на почти всяка ежедневна дейност. Ако ръцете ви изтръпват редовно , е необходима цялостна диагностика, за да се открие скритата причина и да се избере метод на лечение.

В медицината изтръпването на ръцете се нарича “парестезия”

Основна опасност е, че при загуба на чувствителност е трудно човек да контролира фините двигателни умения и да извършва точна работа, което се отразява на настроението и благосъстоянието. Проблемът може да бъде отстранен само след идентифициране на причината за изтръпване на ръцете и пръстите.

Симптоми на парестезия

Ако изтръпването ви притеснява след неудобна поза, не изпадайте в паника: това явление е естествено и бързо изчезва след лек самомасаж на схванатите мускули. Причината за спешно посещение при лекар са чести атаки, по време на които ръцете изтръпват за няколко минути или дори часове и чувствителността на върховете на пръстите изчезва.

Симптоми, характерни за парестезия:

• настръхване;
• ръцете изтръпват до рамото;
• трудно е да стиснете пръстите си в юмрук;
• има усещане за топлина или студ;
• кожата на пръстите става бледа;
• ноктите могат да станат леко сини поради лоша циркулация.

Патологията често става хронична и атаките се появяват няколко пъти на ден. Това затруднява шофирането, писането на текст или да държите нож или лъжица. Ако се появят такива признаци, по-добре е да се свържете с невролог за назначаване на изследвания и поставяне на задълбочена диагноза.

Основни причини за изтръпване на ръцете по време на парестезия

Причината за дискомфорт винаги е увреждане или нараняване на нервните окончания. Те спират да дават и получават импулси правилно, така че чувствителността и частичния контрол върху движенията се губят и силата по време на компресията изчезва. Лекарите идентифицират няколко основни причини, които могат да провокират усложнения.

Цервикална остеохондроза

Първата причина, поради която ръцете изтръпват, е лошото кръвообращение в шийните прешлени. При остеохондроза се появяват отлагания по прешлените, тяхната структура се променя, възможно е слягане и прищипване на кръвоносните съдове. Притокът на кислород и хранителни вещества към нервните окончания рязко намалява.

При цервикална остеохондроза изтръпването на ръцете често е придружено от болезнени спазми и изтръпване. Те се излъчват към рамото и задната част на врата и могат да бъдат придружени от главоболие и умора. За да премахнете проблема, лекарите препоръчват да наблюдавате стойката си по време на заседнала работа, периодично да правите самомасаж на шията и горната част на гърба и да посетите физиотерапевт. Полезно е да се практикува акупунктура, плуване или гимнастика.

Синдром на карпалния тунел

Ако има изтръпване на ръцете или силна болка в китката, е възможно офис служителите и програмистите да имат професионално заболяване, което се нарича синдром на карпалния тунел. При постоянна работа с мишката и неправилно положение на ръката при писане се притиска нерв, преминаващ през карпалния канал на ръката, нарушава се кръвоснабдяването и храненето му.

Синдромът на карпалния тунел е сериозно заболяване, което изисква комплексно лечение. В противен случай се появяват остра болка и силни спазми, които възпрепятстват пълноценната работа. Без терапия нервът постепенно умира, превръщайки здравия човек в човек с увреждания.

поръчай

Липса на витамини и минерали

Витамините от група В са отговорни за здравето и тонуса на нервните окончания. При строга диета или недостиг на витамини се наблюдава техният дефицит, което засяга предаването на импулси. Проблемът може да бъде показан от мускулна слабост, раздразнителност и жълт оттенък на кожата на ръцете. За да се отървете от изтръпването, вземете витаминен комплекс с витамин В12, магнезий, калий, яжте месо, черен дроб, сирене и гъби. Не забравяйте за по-мазната морска риба и пилешките яйца.

Болест на Рейно

При спазъм на капилярите възникват проблеми с кръвообращението в ръцете. Синдромът на Рейно или болестта на Рейно е придружен от изтръпване, загуба на чувствителност и зачервяване на кожата. Пациентите се оплакват от усещане за студ, което не изчезва след разтриване на ръцете и пръстите. При по-нататъшно развитие мускулите, които контролират флексията на фалангите, могат да се увредят.

Патологията се развива поради хормонален дисбаланс, интоксикация, стрес или тютюнопушене и понякога се предава по наследство. Може да бъде предизвикана и от прекомерна консумация на кофеин и стимуланти и честа хипотермия на ръцете. Лечението се избира индивидуално в зависимост от причината.

Усложнение при фибромиалгия

Рядко, но сериозно заболяване, което се среща в различна степен при 6% от жените. Изтръпването на ръцете е придружено от изтощителна мускулна болка, която може да бъде облекчена само със силни лекарства. Постепенно изтръпването се разпространява към гърдите, лицето и шията, а спазмите пречат на правилната почивка и работа. Проблемът е придружен от депресия, безсъние и храносмилателни разстройства.

Лупус еритематозус

Автоимунното заболяване често засяга нервните окончания, които контролират движението на крайниците. Тялото започва да се самоатакува, възниква възпалителен процес, причиняващ болка. Когато влакната умират, чувствителността и способността да се контролират движенията на пръстите се губят. Необходимо е цялостно лечение, насочено към отстраняване на причината.

Диабетна невропатия

Когато нивото на глюкозата в кръвта е високо, започва разрушаването на нервната тъкан и се образуват възпалителни огнища. Развива се периферна форма на невропатия, при която се наблюдава загуба на чувствителност в горните крайници. Ръцете често изтръпват, по време на обостряне координацията на движенията, рефлексите се губят и конвулсиите стават по-чести. В повечето случаи симптомите се допълват от появата на язви по кожата и деформация на ставите.

Ако ръцете ви изтръпнат, трябва незабавно да отидете на лекар. Това е симптом, характерен за възпаление или разрушаване на нервните влакна при различни заболявания. В начален стадий те се повлияват добре от лечението, възвръщат увереността в движенията и пълната чувствителност на пръстите.

НЕРВИ И СЪН – NERVES HOPE + B-COMPLEX

 

Споделете тази статия


Call Now Button