Защо очите сълзят? Причини, симптоми и как се лекува

Човек произвежда около 1 милилитър сълзи на ден. Но ако нещо притеснява очите, може да се изплачат и над 10 милилитра сълзи

 очите

Заедно с тях в очите се появява дискомфорт, зачервяване и сърбеж.

Защо очите сълзят, с какви заболявания е свързано и какво може да се направи, ще разберете от днешната статия.

Сълзите са средство за овлажняване на роговицата и нейната защита от вируси, прах и чужди частици

Обикновено сълзите навлизат в носната кухина, овлажняват я и се изпаряват.

ВиоЕид – ЛУТЕИН / БОРОВИНКА / ЗЕАКСАНТИН – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ!!!

Когато сълзите се произвеждат бързо, те нямат време да вървят по обичайните пътища. Жлезите реагират на дразнителя и произвеждат повече течност, за да предпазят окото. Сълзите буквално започват да „текат на потоци“.

Причини за лакримация (лакримация е медицинския термин за сълзене)

Физиологични причини

• Инфекции;
• Дразнители (химикали, дим, подправки);
• Вятър, сняг, студен въздух;
• Преумора;
• Ярка светлина;
• Сух въздух в стаята;
• Чуждо тяло;
• Неправилен избор на очила и лещи;
• Неправилно използване на лещи;
• Липса на витамини от група В;
• Продължителна употреба на капки за очи.

Това е рефлексна реакция при различни стимули. Изчезва, когато условията се нормализират. Ако очите ви не спират да сълзят, причината може да е патологична.

Патологични причини за сълзене на очите

Инфекция. Влиза в тялото през лигавиците. Могат да се развият заболявания като блефарит, конюнктивит и кератит.

Алергия. Когато човек влезе в контакт с алерген, очите започват да сълзят. Така се проявяват алергиите към цветя, животни и домакински химикали.

Аномалии на слъзния отвор. Могат да бъдат вродени или придобити. Слъзният пунктум е изместен и сълзата не навлиза във физиологичните пътища.

Нарушено изтичане на слъзната течност. Развива се след нараняване или с хронични заболявания (аденоиди, синузит, ринит ).

Какво да се направи, ако очите сълзят?

ВИЗИОНРИЛИИФ + ВИТАМИН В1 + ЛУТЕИН – ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАШИТЕ ОЧИ!!!

Ако причината, поради която очите сълзят, е физиологична, достатъчно е да се елиминирате дразнещия фактор. Струва си да се намали напрежението на очите, да се наблюдава влажността в помещението и да не се използват контактни лещи.

Ако дискомфортът не изчезне, трябва да се направи консултация с офталмолог. И разбира се, ако зрението се е влошило, има болка, зачервяване или подуване около очите.

Прегледайте се

Лекарят ще прегледа очите със специални инструменти и при съмнение за инфекция ще предпише микрофлорни култури и тестове за алергия.

Лечение при сълзене на очите

Когато лекарят установи причината за сълзенето на очите, той ще предпише мехлеми или капки за лечение. При конюнктивит се използват антибиотици, при алергии – антихистамини, при възпаление – антибактериални лекарства.

 

ПОРЪЧАЙ👇🏻

ВИЗИОНРИЛИЙФ И ВИОЕИД

С ИЗГОДНА ОТСТЪПКА ТУК 👈🏻

Ще се наложи операция, ако пациентът има чуждо тяло в окото, запушен слъзен канал или необичайно положение на клепачите.

Следвайте правилата

Говорихме за причините, поради които очите може да сълзят. За да избегнете този проблем, опитайте:

• Не пипайте лицето с немити ръце;
• Използвайте само лични хигиенни продукти на обществени места;
• Предпазвайте очите при лошо време;
• Избягвайте контакт с алергени;
• Изберете правилните контактни лещи и очила;
• Не използвайте козметика с изтекъл срок на годност или с ниско качество.

5 съвета за предотвратяване на проблеми със зрението

Знаете ли, че до 90% от информацията човек получава чрез очите? Визуалното възприятие е много сложна система. Смартфон, таблет, монитор, екран, електронен четец са основните, които му въздействат отрицателно всеки ден. Благодарение на джаджите мигаме по-малко, което изсушава роговицата. Освен това окото се фокусира върху едно място, което води до пренапрежение на очните мускули.

Събрахме 5 лесни упражнения, които ако правите можете да поддържате остротата на зрението в продължение на много години. Затова прочетете до края и не отлагайте грижата за най-важния сетивен орган.

Съвет първи. Банален, но работещ

Според СЗО има 2,2 милиарда случая на зрителни увреждания или слепота в света, повече от един милиард от тях поради липса на превенция или лечение на очните заболявания. Не пренебрегвайте редовните очни прегледи при специалист. Лекарят може да открие и лекува проблемите преди появата на симптомите. Между другото, състоянието на фундуса може дори да разкрие диабет или хипертония.

Съвет втори. Светлина

Работното място винаги трябва да е добре осветено; четене на тъмно не се препоръчва. Никой не иска да бъде късоглед и най-добрата превенция срещу късогледство е да бъдете на естествена светлина всеки ден поне два часа. И като цяло – движението е живот! Колкото повече разходки, толкова по-добре, особено за децата!

Освен това отделете време, за да регулирате яркостта на екрана в зависимост от нивото на осветеност и опитайте да увеличите контраста – тази профилактика на очите трябва да намали напрежението в тях.

Съвет трети. Затъмнете

Защитете очите от слънцето. Излагането на слънце е важно за цялостното здраве на организма, но има условия. Никога не гледайте директно към слънцето, дори когато се случва нещо вълнуващо, като например затъмнение. Това може да доведе до трайно увреждане на зрението (деградация на клетките на ретината) и дори до слепота. Някои проучвания също предполагат, че излагането на слънчева светлина е рисков фактор за развитие на катаракта. Шапка с широка периферия или висококачествени слънчеви очила ще служат като превантивна мярка за очите и ще ги предпазят от ултравиолетовите лъчи.

Съвет четвърти. Почистете

Спрете да пушите. Пушачите са много по-склонни от непушачите да страдат от свързана с възрастта макулна дегенерация, която води до загуба на зрението и катаракта.

Съвет пети. Правете упражнения

Ето някои ефективни практики за профилактика на очите.

Палминг е йога техника за успокояване на очите. Седнете на стол и затворете очи. Поставете двете си ръце върху тях. Дланите трябва да покриват очите, пръстите да са на челото, а основата на дланта да е на скулата. Не натискайте твърде силно – уверете се, че очите ви могат да мигат свободно. Правете това упражнение в продължение на две минути.

Правилото 20-20-20: на всеки 20 минути правете 20-секундна почивка, за да погледнете нещо на 6 метра. 8: упражнение за гъвкавост на очните мускули. Гледайки празна стена, представете си голямо число 8, наклонено настрани на три метра от вас. Сега го нарисувайте с очите, без да движите главата си. Направете това в едната посока за минута (бавно!), а след това пак за минута, но в другата посока.
Просто мигайте! Това ще държи очите нащрек и ще се фокусират по-дълго.
Гледайте напред и мигайте на всеки 5 секунди в продължение на две минути.

Не на последно място, за да имат очите подходяща почивка, осигурете осем часа сън и здравословна диета. Това ще бъде най-добрата профилактика за тяхното здраве.

ВиоЕид – ЛУТЕИН / БОРОВИНКА / ЗЕАКСАНТИН – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ!!! – Допринася за поддържане на нормално зрение и оптималното здраве на очите; Подпомага нормална функция на зрителната острота и структурата на зрителния орган; Намалява чувството на умора при продължителна работа с компютър в условия на изкуствено осветление; Бета каротина – участва в образуването на зрителния пигмент на ретината на окото; Укрепва съдовите стени, намалява умората и подпомагат нощното виждане; Намалява натрупването на пигменти, способстващи развитието на дистрофия на ретината; Защитава ретината от окисление и от поражения вследствие на ултравиолетовите лъчи; Намалява риска от катаракта и развитие на възрастова макулна дегенерация, диабетна слепота и ретинна дистрофия; Подпомага насищането на очите с питателни вещества и кислород и увеличава на виталитета на тъканите; Понижава негативното въздействие на агресивната околна среда върху ретината и фоторецепторите; Намалява риска от очни заболявания при диабетици и пушачи; Подобрява адаптацията на окото към светлина и тъмнина (препоръчва се при нощно шофиране); Има антиоксидантен и противовъзпалителен ефект; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 60 капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button