ЗАВИСИМОСТ ОТ АЛКОХОЛА: Кога е необходимо да бъдем честни и да потърсим помощ?

Всеизвестен факт е, че прекомерната употреба на алкохол може да навреди на човешкото здраве. По данни на СЗО в света над 95 000 души годишно загубват живота си вследствие на алкохолна зависимост, а около 2,8 милиона души са с потенциално влошено здраве, вследствие на употреба на алкохол. Средната възраст на алкохолно зависимите е 29 години. Прекомерната употреба на алкохол, освен това, е причината за 1 на всеки 10 смъртни случая сред възрастните между 20 и 64 години. По неофициални данни у нас живеят над 200 000 алкохолно зависими, съобщава BTV. В САЩ икономическите разходи от прекомерна консумация на алкохол през 2010-та година, бяха оценени на 249 милиарда долара или 2,05 долара за напитка. Тази статистика се е увеличила драстично за годините на епидемия от Covid-19 и пълния локдаун, който беше наложен в по-голямата част от света.

Защо хората стават зависими от алкохола?
Алкохолната зависимост може да се появи в почти всяко едно семейство. Това отчасти зависи от гените, но също така се влияе и от отношението на семейството към алкохола и средата, в която израства човек.
При изследване на близнаци, които били отглеждани заедно и поотделно, учените установили, че склонността на индивида да стане зависим от алкохол е 60%.
„Останалото се дължи на свободната воля и въздействието на средата. Ако се движите с групи от алкохолици, то вероятността да станете зависим се увеличава“, посочва д-р Ник Шерон, специалист по чернодробни заболявания от университета в Саутхемптън.

Специалистите са единодушни, че употребата на алкохол за справяне със стресови събития като загуба на работа или уволнение, както и налагането на пълен локдаун, също могат да отключат тежко пиене, което в последствие да се превърне в алкохолна зависимост.

Зависим ли съм от алкохола?
Ще се изненадате като разберете, че не винаги трябва да пиете до екстремни нива, за да страдате от алкохолна зависимост. Всъщност, всеки който употребява алкохол ежедневно има форма на зависимост.

Д-р Шерон посочва също, че алкохолната зависимост действа в следния спектър:
„В единия край на скалата имате хора, които са леко зависими“, посочва той. „Това са хора, които например – не могат да си представят петък вечер без да изпият няколкото питиета, за да се почувстват леко подпийнали. От другата страна – имате хора, при които алкохолът е по-важен от работата им, семействата им и от почти всичко, включително и техния живот.“, допълва той.

Хората, които пият тежко са склонни да увеличават количеството, което приемат, защото развиват толерантност към алкохола. Толерантността е физиологичен отговор, който имаме към всяко лекарство – колкото повече консумирате, толкова повече трябва да консумирате, за да има същия ефект. Част от тази зависимост е, защото връзките в мозъка се променят с честата консумация на алкохол. След това, както казва д-р Шерон: „Тази промяна ви прави по-малко способни да пиете и да контролирате приема на алкохол“.

Признаци и симптоми на алкохолната зависимост
Подобно на много други наркотици, алкохолът също може да предизвика както физическа, така и психологическа зависимост. Ето някои признаци, за които трябва да бъдете особено внимателни и подсказват, че започвате да ставате зависим към алкохола:

  • Изпитвате тревожност по отношение на това кога ще дойде време за следващата напитка и планирате социални, семейни и дори работни събития около алкохола;
  • Да откриете, че имате натрапчива нужда да пиете и е трудно да спрете, след като сте започнали;
  • Събуждане и пиене – или усещане за необходимост да изпиете питие сутрин;
  • Чувство на тревожност, свързана с алкохолна депресия и суицидни чувства – те могат да се развият, защото редовното и тежко пиене пречи на невротрансмитерите в мозъка ни, които са необходими за доброто психично здраве;
  • Страдате от симптоми на физическо неразположение, като изпотяване, треперене и гадене, които спират, след като приемете алкохол;

Ако се притеснявате, че може да сте зависим от алкохол, д-р Шерон препоръчва да се опитате да проверите колко лесно е да изкарате няколко дни без да пиете.
„Смятате, че е доста трудно да се откажете от алкохола в понеделник или вторник, например, е, това е доста ясен знак, че вие имате изключителен проблем и може да страдате от известна степен на зависимост“
Ето защо главният медицински директор на (СМО) съветва, че добър начин да намалите приема на алкохол е да започнете с няколко дни от седмицата, в които да не приемате нито чаша и да помогнете на организма да се справи с тази внезапна промяна чрез прием на помощни средства за отказване.

Споделете тази статия


Call Now Button