Гъбата Чага дава сила на мозъка, сваля кръвното, лошия холестерол и кръвната захар

Гъбата Чага е древно народно лекарство, което отдавна се използва от населението на северозападната част на Европа, Сибир, Корея, а също и Канада за лечение на стомашно-чревни заболявания, възпалителни процеси и ракови тумори

Гъбата Чага е от разред Hymenochetaceae, който включва около 100 вида гъби, някои от които са лечебни, като Phellinus linteus. Най-вероятно народите на Урал са първите, които са открили брезовата гъба. В Далечния изток и на други езици се нарича “брезова язва”, “черна гъба”, “брезова тапа” и “вещерска гъба”.

Билкарите използват чага от няколко века (споменаванията в хрониките са записани още в началото на 11 век)

Това се потвърждава и от една невероятна находка: на надморска височина от 3200 м между Австрия и Италия, под ледник, е открито мумифицирано тяло на древен човек, в чиято торбичка е имало 3 вида гъби, включително и чага.

В Русия от тази гъба се приготвя квас, пие се вместо чай. Отварата дори се използва като сапунена вода за измиване.

През XIX век доктор Фьодор Иванович Иноземцев изпробва отвара от Чага върху пациенти в клиника на Московския медицински институт

Резултатите от тези изследвания са били повече от обещаващи – отбелязано е, че защитните сили на организма се повишават, функционирането на сърдечно-съдовата, нервната и дихателната система също се подобрява. През следващия век изследването на фармакологичния потенциал на Чага достига своята кулминация, а в средата на 20 век гъбата е официално включена в Държавната фармакопея.

Отварите и екстрактите от чага се използват при стомашно-чревни заболявания, рак, безсъние, метаболитни нарушения, като общоукрепващо и имуностимулиращо средство. Чага се използва и външно при кожни заболявания и ухапвания от насекоми.

През последните години в много страни интересът към гъбата Чага като лечебна суровина отново нараства

Чага се събира само ако е израснала от бреза. Освен това дървото трябва да е живо, в противен случай всички полезни свойства ще бъдат загубени.

Най-голямо количество полезни микроелементи се съдържа в пулпата, която се намира в средната част на плодното тяло.

Външно чагата прилича повече на изгоряло дърво или парче въглен.
Гъбата расте бавно. Нужни са около 8-10 години, за да достигне среден размер.

Искате ли Чагачино?

Във Финландия чагата се използва като заместител на кафето. Местните производители смайват с идеята да смесят обикновено кафе с чага на прах. Защо? Смята се, че тази добавка намалява киселинността на кафето.

Отличителна черта на химичния състав на гъбата Чага е значителното количество водоразтворими вещества с високо съдържание на сложен и не напълно проучен органичен комплекс от ароматен характер.

Преди това се е смятало, че активните съставки на Inonotus obliques, както е латинското наименование на гъбата, са полифенолни съединения под формата на свободни феноли, техните полимерни форми, ванилова, парахидроксибензоена киселина, лигнин, бетулин и други съединения. По-късно в Чага са открити различни биологично активни вещества с широк терапевтичен ефект.

Брезовата гъба съдържа:

➤ Полизахариди, пигменти, бетулиноват и хумоподобна хагинова киселина. Те са мощни антиоксиданти и причиняват апоптоза на раковите клетки, намаляват предизвиканото от хистамина възпаление, помагат при диабет тип 2 и забавят развитието на болестта на Алцхаймер.

➤ Супероксид дисмутазата (SOD) е ензим, който защитава кожата от ултравиолетовите лъчи, замърсения въздух, праха и мръсотията, намалява възпалителните процеси и има противоракови свойства.

➤ Липиди (ди- и триглицериди, стероли и др.) – намаляват нивото на „лошия” холестерол и повишават нивото на „добрия” холестерол, подпомагат функционирането на сърдечно-съдовата система.

➤ Тритерпеноиди, кумарини, птерини – унищожават вредните микроорганизми, повишават имунитета, нормализират сърдечната честота и кръвното налягане, участват в метаболизма, намаляват захарта, стимулират метаболитните процеси, повишават мозъчното кръвообращение, подобряват бактерицидната активност на кожата, подпомагат функционирането на нервната система.

➤ Флавоноидите и полифенолите (иноноблини и фелигридини) са антиоксиданти, имат диуретично, спазмолитично, холеретично и противовъзпалително действие, спомагат за профилактиката и контрола на диабет тип 2.

➤ Органични киселини (оксалова, мравчена, маслена, оцетна, протокатехинова), както и ергостерол пероксид – нормализират киселинния баланс, активират чревната подвижност, подобряват ежедневните изпражнения, забавят растежа на гнилостните бактерии и ферментацията в червата.

➤ Алкалоиди и смоли – имат спазмолитично, аналгетично, седативно действие, действат като антидепресанти, подобряват състоянието на миокарда.

➤ Танини – имат кръвоспиращо и противовъзпалително действие.

Според редица изследвания израстъците на чагата съдържат до 12% пепел, в която има оксиди на силиций, желязо, алуминий, калций, магнезий, цинк, мед, манган и калий. Освен това съдържа фибри, протеини, танини, лектини и въглехидрати.

По този начин хромогенният комплекс на Inonotus obliques, който включва сложен биохимичен състав, определя най-мощните лечебни свойства на гъбата. Това се потвърждава от множество положителни резултати от експериментални изследвания върху животни и клинични изпитвания върху пациенти.

Ползи за здравето от гъбата Чага

Областта на медицинска употреба на брезовата гъба е много широка и има дълги исторически корени. Известният персийски лекар и философ Авицена споменава Чага в своите трактати. Знае се, че киевският княз Владимир Мономах много я ценял, след като с нейна помощ се отървал от рак на устните. Информация за лечението с Чага може да се намери в различни справочници и народни средства от 19 век и по-ранни източници. Заради мощните си терапевтични качества тя получава много ласкателни прозвища: „дар от Бога“, „гъба на безсмъртието“, „цар на растенията“ и дори „горски диамант“.

Научно е установено, че приемането на Чага:

✔ повишава защитните реакции на организма;
✔ активира метаболизма в мозъчната тъкан;
✔ подобрява биоелектричната активност на кората на главния мозък;
✔ нормализира артериалното и венозното налягане;
✔ намалява нивата на лошия холестерол и кръвната захар;
✔ подобрява оттока на жлъчката и функционирането на отделителната система;
✔ помага за премахване на токсини и вредни вещества;
✔ забавя темпа на растеж и намалява агресивността на туморите;
✔ премахва възпалителните процеси в организма;
✔ дава сила, добавя енергия.

Чайове, отвари и настойки от гъбата се препоръчват при заболявания на стомашно-чревния тракт, за премахване на диспепсия, гастрит и запек.

Чага отдавна се използва като симптоматично лекарство за тумори с различна локализация

Експериментално е доказано, че забавя растежа на някои злокачествени тумори.

Запарката от Чага се използва в отоларингологията и стоматологията, както и за лечение на заболявания на женската и мъжката полова система. Намалява страничните ефекти от химиотерапията и пречиства тялото от радиоактивни материали.

Важно е да се отбележи, че като всяка суперхрана, брезовата гъба не е токсична и практически няма странични ефекти, поради което почти няма ограничения за употреба, с изключение на много редките индивидуални непоносимости.

Превенция и контрол на рака

Чага все повече и по-често се изследва като потенциално противораково средство. През 1958 г. учените откриват високи концентрации на биологично активни вещества, които могат да повлияят негативно върху развитието на туморни клетки, забавяйки развитието на различни видове рак, особено на гърдата, белия дроб, черния дроб и матката.

В началото на 60-те години съветски учени проведоха серия от експерименти върху лабораторни плъхове с трансплантирана клетъчна култура на саркома (малък бъбречен тумор). При 31 от 44 животни, третирани с Чага, туморите изчезват, докато в контролната група всички плъхове умират в рамките на 28-40 дни. В средата на 90-те години противораковите свойства на брезовата гъба бяха потвърдени и от японски изследвания.

Действително, гъбата съдържа активни съставки, известни с ефекта си върху болните клетки. При заразяване на брезата с Чага, гъбата се храни с вещества като бетулин и бетулинова киселина. Тези естествени съединения, съдържащи се в брезовия сок, са цитотоксични, тоест токсични за раковите клетки.

Хранителните добавки с екстракт от брезова гъба днес се препоръчват от лекари по доказателствена медицина при пациенти с ниска стомашна киселинност и като общоукрепващо средство при туморни заболявания.

📌РЕСВАТРИП – ГЪБА ЧАГА / ГЛУХАРЧЕ / РЕСВЕРАТРОЛ – ФОРМУЛА ОТ ПРИРОДНИ ВЕЩЕСТВА ПРИ ИМУННИ И ОНКОЛОГИЧНИ ТЕРАПИИ – ПОРЪЧАЙ ТУК 📌

Употребата на хранителни добавки, чиято активна съставка е гъбата Чага, показва обективно подобрение в благосъстоянието на пациентите с рак и насърчава по-малкото метастази, дори и въпреки дългата продължителност на заболяването.

Известно е, че за лечение на левкемия се използват синтетични лекарства, идентични по структура на теритерина и аминоптерина, които имат витотоксичен ефект. В Лвовския медицински институт е получено лекарство, съдържащо птерини, на базата на брезова гъба. При експерименти с животни е доказано, че такова лекарство забавя образуването на метастази при злокачествени новообразувания.

Изследвания, проведени от различни корейски университети върху мишки, показват как чагата потиска растежа на тумора.

Установено е, че в много ранен стадий гъбата може да спре образуването на тумор и дори да предизвика неговото разграждане

През последните години усилията на учените в разработването на лекарства от Чага са белязани с нови успехи. Така ин витро изследване на Полския институт по селскостопанска медицина също доказа противораковото действие на чагата. В Полша е получено лекарство под формата на екстракт от чага за интрамускулно приложение.

Проучване, публикувано през 2018 г. в списание Ethnopharmacology, установи, че спиртният екстракт от Чага е в състояние да индуцира апоптоза на белодробни ракови клетки във всички проби.

Въпреки факта, че все още няма достатъчно клинични проучвания, потвърждаващи пълното излекуване на рак с Чага, е установено, че тя може да донесе облекчение на пациента дори в последния етап, подобрявайки хемопоезата и действайки като аналгетик и тоник.

Важното е, че брезовата гъба, поради мощните си антиоксидантни свойства, е най-доброто средство за превенция на рака. Известно е, че в тези региони, където е обичайно да се пие чага просто като чай, случаите на рак са няколко пъти по-ниски, отколкото при останалата част от населението.

Ползи за стомашно-чревния тракт

Чага е гъба, която има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Благодарение на фибрите и противовъзпалителните свойства, настойките, отварите и чайовете от брезова гъба подобряват храносмилането и засилват чревната подвижност. Гъбата е много ефективна при запек, като действа нежно и уверено. Нормализира изпражненията в рамките на една седмица след началото на редовната употреба.

Известно е, че чагата отдавна се използва от хората за лечение на рак на стомаха, хранопровода, черния дроб и панкреаса

Историческите сведения и съвременните изследвания на учените все повече потвърждават положителния ѝ ефект при пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, черния дроб и жлъчните пътища.

Приемът на гъбата под формата на хранителна добавка намалява чревното възпаление при улцерозен колит, насърчава производството на жлъчка, необходима за храносмилането на храната, и предпазва черния дроб от липидно окисление. И накрая, бета-глюканите стимулират полезните бактерии в червата, действайки като пребиотици. Изследвания, проведени от различни корейски университети върху плъхове, показват висока хепатопротективна активност на екстракта от чага.

Укрепване на имунната система

Гъбата Чага, богата на антиоксиданти, витамини и минерали, ефективно укрепва имунната система. Това важи особено за бета-глюканите и полизахаридите, които се срещат и в други медицински гъби като шийтаке (Lentinula Edodes). Известно е, че тези дълги захарни молекули стимулират имунната система, като насърчават развитието на бели кръвни клетки, включително Т клетки, които са естествените клетки убийци на тялото. Бета глюканите в чагата също активират интерлевкин-6 (IL-6), цитокин, който насърчава производството на антитела за откриване и неутрализиране на патогени.

Брезовата гъба съдържа витамини и микроелементи, които укрепват имунната система

По-специално, тя е отличен източник на витамин D (калциферол) , който стимулира защитните сили и модулира имунния отговор, а също така съдържа цинк , мед и селен , които допринасят за правилното функциониране на имунната система.

Едно проучване, проведено от Националния университет Джеджу в Южна Корея, показва, че добавянето на чага към храната значително подобрява работата на имунната система и осигурява по-добра устойчивост на болести.

Тези свойства на чагата са особено важни за пациенти, приемащи лекарства, които потискат имунната система, например при артрит. Чага помага за поддържане на имунитета, без да пречи на имуносупресивните лекарства.

Борба с възпалението

Чага е мощно естествено противовъзпалително средство. Тя е особено полезна при лечение на ставни заболявания, свързани с възпаление, като артрит и остеоартрит.

Този ефект се дължи главно на съдържанието на интерлевкин-6 (IL-6). В допълнение към укрепването на имунната система, този цитокин контролира и модулира възпалителния отговор. Той също така потиска експресията на iNOS (азотна оксидна синтаза) и COX-2 (циклооксигеназа), като по този начин намалява активността на химичните медиатори на възпалението.

Витамините и минералите, открити в чагата, също помагат за намаляване на възпалението

Например, витамин К помага за намаляване маркерите на възпаление. От друга страна, магнезият е съюзник срещу хроничните възпаления.

Проучване от университета Kyung Hee в Сеул, проведено върху плъхове, показва противовъзпалителните и антиноцицептивните (чувствителност към болка) свойства на чага.

Последните проучвания, проведени от Държавния научен център по вирусология и биотехнология “Вектор” (Русия), установиха способността на препаратите с активна съставка екстракт от гъба Чага да потискат развитието на вируси, включително имунодефицитен тип 1, херпес симплекс тип 2, вирус на Западен Нил, грипни патогени, като както и ХИВ и SARS-CoV-2.

Установена е висока инхибираща активност на водния екстракт от чага срещу патогенния щам на коронавируса

Учените отидоха по-далеч и тестваха ефекта на екстракта върху себе си по време на заболяване. Всички субекти са имали пълно изчезване на симптомите на коронавирус след 5-7 дни. Така човечеството има надежда за ефективно лекарство срещу ковид.

Намалява нивата на кръвната захар

Изследвания върху лабораторни животни със затлъстяване и диабет тип 2 показват ефективността на лекарствата на базата на чага за подобряване на инсулиновата резистентност и намаляване нивата на кръвната захар.

Експериментално е установено, че настойката от вътрешната част на гъбата има хипогликемичен ефект. Максималното понижение на серумните нива на кръвната захар се наблюдава 1,5-3 часа след приема на отварата и може да достигне 15-30%.

За съжаление, поради липсата на пълноценни клинични проучвания, все още не е ясно до каква степен чага може да се препоръчва за лечение на диабет при хора.

По-ниски нива на холестерол

Осемседмично проучване при плъхове показва, че екстрактът от чага е в състояние да намали нивата на липопротеините с ниска плътност („лош“ холестерол), като същевременно повишава нивата на „добрия“ холестерол. Учените свързват това свойство на гъбата с антиоксидантите, съдържащи се в нея.

Подкрепа за здравето на сърцето

Поради способността на брезовата гъба да влияе върху нивата на холестерола и глюкозата в кръвта, както и нейните антиоксидантни свойства, може да се каже, че приема на лекарства на нейна основа намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и има благоприятен ефект върху сърдечната дейност.

Поддържа здравословен отговор на стреса

Гъбата Чага е отличен адаптоген, помагащ на организма в стресови ситуации, свързани със сложен психо-емоционален или физически стрес. Настойките от Чага имат благоприятен ефект върху централната нервна система, насищат тялото с кислород, освобождават го от токсини, подпомагат сърдечната дейност и подобряват съня.

Помага в борбата със свободните радикали

Брезовата гъба е суперхрана, която съдържа най-много антиоксиданти (25%). Благодарение на мощната способност на чагата да абсорбира агресивните кислородни съединения, тя оглавява списъка на храните с най-силни антиоксидантни свойства според индекса ORAC.
Чага съдържа две мощни антиоксидантни съединения: ензима супероксид дисмутаза и пигмента меланин. Те определят ефективността на гъбата срещу стареенето на организма.

Меланинът, който е отговорен за въгленовия цвят на чагата, е макромолекула, естествено присъстваща в човешкото тяло

https://grewia.bg/product/resv%d0%b0trip-chaga-mushroom-dandelion-root-resveratrol/

Известно е, че защитава кожата от ултравиолетовите лъчи и участва в борбата срещу свободните радикали, по-специално предотвратявайки увреждането на ДНК-то на клетките.

Ензимът супероксид дисмутаза е важен компонент от механизма за улавяне на свободните радикали, който има очистващ ефект и помага в борбата със стареенето в организма. Същият ензим се намира в китайската медицинска гъба рейши (Ganoderma lucidum).

Проучване от Националния университет в Сеул, проведено върху клетъчни линии от човешки кератиноцити, показва ефективността на Чага за защита срещу оксидативен стрес и забавяне на стареенето на тялото.

Ползи за здравето на мъжете

Положителният ефект на препаратите от Чага за здравето на мъжете се определя от наличието в състава на компоненти, които подобряват хормоналните нива, стимулират производството на тестостерон и предотвратяват развитието на възпалителни процеси в простатната жлеза, повишавайки издръжливостта при физическа активност.

Цинкът, който е концентриран главно в простатата, мускулите, черния дроб и панкреаса, влияе пряко върху тяхното функциониране, насърчава растежа на мускулите и производството на растежен хормон. Мед и молибден спомагат за увеличаване на желанието, поддържат потентността и предотвратяват упадъка на мъжката сила с възрастта.

Ползи за жените

Брезовата гъба отдавна се смята за много полезна за женското тяло. Традиционните билкари препоръчват инфузии и отвари от гъбата за лечение на ендометриоза, фиброиди и ерозии на матката. Тампони, напоени с екстракт от Чага, се поставят във влагалището за една нощ. Някои древни рецепти говорят за успешното лечение на безплодие с Чага.
Кремовете с Чага подобряват регенерацията на кожата, овлажняват епидермиса, предпазват от агресивни влияния на околната среда и спомагат за запазване красотата и младостта на кожата.

Приложения в стоматологията и отоларингологията

Запарката от Чага се използва като помощно средство при тумори на ларинкса под формата на инхалации за 5-6 минути дневно в продължение на 10 дни. В същото време общото състояние на пациентите се подобрява, нарушенията на преглъщането се елиминират, дрезгавостта на гласа намалява.

Брезовата гъба се препоръчва за употреба в денталната практика за лечение на пародонтоза (перорално и като лосион във венечните джобове). За да направите това, смес от 1 ч.л. лайка и 1 ч. л. натрошена чага се запарват в 2 чаши вряща вода, оставят се да врят два часа и се прецеждат. Използва се като изплаквания и под формата на лосион.

Екстрактът от чага се е доказал като много ефективен при заздравяване на венците след екстракция на зъб и други хирургични интервенции.

При кожни заболявания

Благоприятното действие на препаратите с екстракт от Чага върху кожата е известно отдавна и доказано от науката. Чрез нормализиране на храносмилането и метаболитните процеси, подобряване на здравето на стомашно-чревния тракт, черния дроб и премахване на токсините, състоянието на кожата се подобрява: изчезват обривите, акнето, облекчава се състоянието при екзема и намалява лющенето на кожата.

Има и положителни отзиви за лечението на псориазис и алергичен дерматит с Чага. Редовната употреба на брезова гъба води до трайно изчезване на псориатичните обриви до 3-ия месец от лечението. Външната употреба на отвара от чага намалява броя на папиломите, кондиломите, а също така помага при и розацея.

Как да използвате Чага?

Традиционно от Чага се приготвят отвари, настойки, чайове и екстракти. В аптеките и специализираните магазини брезовата гъба се предлага под формата на натрошени суровини, екстракт, капсули и таблетки.

Необходимо е да се има предвид, че по време на лечението трябва да спазвате някои диетични ограничения: да откажете или значително да намалите консумацията на месо и мазни храни. Необходимо е да се придържате към растително-млечна диета. Изключват се консерви, пикантни и солени храни, алкохол и тютюнопушене. Разрешено е малко количество риба, яйца и хляб. Можете да ядете каша с вода, ферментирали млечни продукти, зеленчуци и плодове. Когато приемате антибиотици и други лекарства, консултирайте се с лекар.

Курсът на лечение е до 3-5 месеца, с прекъсвания от 1 седмица до 3 месеца. Някои лекари препоръчват лечение по следната схема: 1 месец – препарат с екстракт от брезова гъба, един месец почивка, след това отново прием на Чага и така се редуват шест месеца или година.

поръчайПротивопоказания и възможни нежелани реакции

Въпреки факта, че Чага практически няма противопоказания, поради недостатъчни изследвания не трябва да се приема от:

❌ бременни и кърмещи жени, както и малки деца;

❌ при алергии към бреза;

❌ преди операция или при нарушения на кръвосъсирването;

❌ хора с диабет тип 1 или хипогликемия.

Когато приемате антикоагуланти, хипогликемични средства и имуносупресори, консултирайте се с лекар.

Във високи дози гъбата Чага може да насърчи развитието на камъни в бъбреците поради съдържанието на оксалат. При продължителна употреба са необходими тестове за проследяване на това състояние.

Редките нежелани реакции включват алергични обриви, запушване на носа, обща слабост и кожно раздразнение в определени области, като пръстите, корема и бузите.

Често задавани въпроси за гъбата Чага

Възможно ли е сами да отглеждате Чага?

Може, но това е дълъг процес. Необходимо е да се инокулират спори от Чага в пукнатина в бреза и след около 4 години ще се появи растеж. При благоприятни условия гъбата може да се развие в продължение на 10-20 години.

Подходяща ли е гъбата Чага за отслабване?

Има такава тенденция. Чрез нормализиране на метаболитните процеси, подобряване работата на стомашно-чревния тракт и инсулиновата резистентност, приема на Чага насърчава загубата на тегло при затлъстяване. При нормално тегло приемът на гъбата няма значителен ефект на отслабване.

Какъв е вкусът на чагата?

Чаят от Чага има приятен дървесен вкус и аромат, с нотки на ванилия и ядки, леко напомнящ на китайски пуер чай.

Чагата ободрява ли?

Да, напитката има тонизиращ ефект, добавя сила и енергия.

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button