Витамини и минерали – какво знаем за тях?

В нашето съвремие все повече се говори и се правят редица изследвания за значението на витамините, минералите и микроелементите, за правилното протичане на различни процеси в човешкото тяло.

Едва ли има човек, който да не знае, че витамините са жизнено важни органични съединения, необходими в малки количества за правилния растеж и развитие. Те трябва да се набавят чрез храната или чрез хранителни добавки, тъй като не могат да бъдат синтезирани или пък синтезът им в организма е ограничен и недостатъчен.

Продуктите, които се предлагат на фармацевтичния пазар могат да съдържат една съставка; комплекс от витамини и минерали, тогава се наричат комбинирани, или пък множество витамини, минерали и микроелементи, в този случай се наричат мултивитамини.

За витамини започва да се говори в началото на 20-ти век, като названието произхожда от латинската дума „vita”, която означава живот. Частицата „амин“ в името се е появила, защото първият изолиран витамин В1 съдържал химична амино група и се е смятало, че всички останали витамини също съдържат такава.

Обикновено повечето витамини представляват комплекс от съединения със сходна структура, които се наричат витамери.

Витамините могат да се използват за профилактика и за лечение, в случай на недостатъчни нива в организма (хиповитаминоза), както и за състояния, които не са свързани с това.

Споделете тази статия


Call Now Button