Бързото отслабване и ето тези диети съсипват здравето

Кои диети са най-лоши за човешкия организъм и защо е най-добре да не ги спазвате?

Два месеца преди Нова година много жени започват активно да отслабват, за да впечатлят роднини, близки, познати и непознати с тънка и стегната фигура на празника. Но как да свалите излишните килограми и да премахнете сантиметри от талията си, без да навредите на здравето в преследване на мечтаната фигура? Нека да разберем заедно.

Колко вредна е протеиновата (протеинова) диета?

Тази диета е популярна сред спортистите. Протеиновата диета включва висок прием на протеини и изключване на въглехидратите. Но наистина ли протеинът е добър в големи количества? Разбира се, че не. Протеинът съдържа аминокиселини, но има определени норми за консумация, а именно 1 грам на килограм тегло.

Нормата може да се увеличи за спортисти и растящи организми (тийнейджъри, например). Но тогава не трябва да надвишава 2 грама на килограм тегло.

Но премахването на въглехидратите от вашата диета означава да се лишите от хранителни вещества и фибри. Така протеиновите диети ще ви донесат стомашно-чревни проблеми, слабост и раздразнителност, умора, главоболие и лош дъх.

Защо диетата на Аткинс е вредна?

Друга популярна диета се основава на принципа на премахване на въглехидратите и коригиране на метаболизма. Тоест основният източник на енергия за тялото трябва да бъдат собствените му мастни ресурси. Според автора на диетата можете да отслабнете, като ядете мазни и протеинови храни.

Диетата отново не съдържа въглехидрати, което означава, че няма необходимата енергия, фибри и жизненоважни за тялото хранителни вещества.

Ето само най-очевидните рискове, които диетата на Аткинс крие: екстремен стрес върху бъбреците, риск от кетоацидоза и образуване на камъни в бъбреците, намалено внимание, памет и когнитивни способности като цяло.

Освен това при тази диета може да се развие недостиг на витамини. Последствията от такава диета ще ви обезпокоят за дълго време.

Защо диетата на Спящата красавица е опасна?

Същността на тази диета е проста – трябва да заспите, за да заглушите чувството на глад. Но, според лекарите, човек, който е гладен, не може да заспи толкова лесно. Следователно, привържениците на този подход могат да започнат да използват успокоителни и хипнотици.

Оказва се, че те нарушават съня и бодърстването и увеличават натоварването на тялото и нервната система.

Каква е вредата от монодиетите за тялото?

Има например зелевата диета. Това е доста сурова въглехидратна монодиета за тялото и е много трудно да се поддържа някакъв баланс с нея. Тоест хората просто изключват всички протеини и мазнини. Тялото започва да работи усилено, мускулната тъкан страда, усеща се загуба на сила и апатия, концентрацията се влошава и се появяват главоболия.

Тази диета е противопоказна за хора със стомашно-чревни проблеми.

Невероятно популяризираната напоследък лимонадена диета също е по-скоро ударна процедура и „сериозна болка за стомаха“, според специалистите. Много хора използват тази диета за спешна загуба на тегло, като се придържат към нея само за един или два дни. Въпреки това дори през това време храносмилателната система може да пострада много.

Бързото отслабване крие тревожни опасности за здравето

Затлъстяването не е добро за нашето здраве – това го знаем. Кампаниите за здравословен начин на живот винаги са подчертавали необходимостта да поддържаме тегло в приемливи граници и има защо. Отслабването обаче не е ястие с един вкус; има много начини за постигане на тази цел. Следователно, повече и по-бързо не винаги е по-добро. Когато става въпрос за загуба на тегло, твърде бързото отслабване може да представлява риск за здравето.

Да се ​​каже, че екстремната загуба на тегло не е добра, би било подценяване. По-скоро е направо опасна за тялото! Екстремната загуба на тегло се определя като загуба на повече от 1 кг на седмица за продължителен период от време. При такива обстоятелства е малко вероятно тялото да се справи и забележими симптоми непременно ще се появят. Някои може да изглеждат безобидни на повърхността, като лек косопад или по-често усещане за студ. Но други ефекти могат да бъдат много вредни за физическото и психическо здраве в дългосрочен план.

БОДИ МОДУЛАТОР – КИНОА / АМАРАНТ – ЗДРАВОСЛОВНО КОНТРОЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

5-те най-тежки последици от екстремната загуба на тегло

1. Загуба на мускулна маса

Когато отслабвате, губите не само мазнини, но и мускули. Загубата на мускулна маса често идва с намаляване скоростта на метаболизма, което допълнително дестабилизира съотношението мазнини към мускули. По-слабите мускули водят до повече неудобства в ежедневните дейности като носене на тежко или изкачване на стълби. Дори ако числото на кантара в крайна сметка изглежда приемливо, качеството на живот може да не е.

2. Дисбаланс на електролитите

Много от нашите телесни функции се регулират от естествено срещащи се елементи. Всеки дисбаланс в съотношението на тези елементи може да бъде потенциално опасен и да причини състояния като гърчове и аритмия (неправилен сърдечен ритъм). Електролитите по-специално са критични за клетъчната функция и целостта. Ако последното се разпадне, не след дълго останалата част от тялото ще последва примера му.

3. Хранителни дефицити

Екстремната загуба на тегло лишава тялото от основни хранителни вещества, необходими за здравословното функциониране. Освен това, дефицитът на определени хранителни вещества като витамин D и калций може да доведе до повишен риск от развитие на определени здравословни състояния или да ви предразположи към нараняване. Един такъв пример за заболяване, свързано с хранителен дефицит, е анемията, която се характеризира с чувство на слабост и припадъци и може да възникне, когато приемът на желязо е недостатъчен.

4. Камъни в жлъчката

Когато се образуват камъни в жлъчката , се усеща силна болка заедно с лошо храносмилане. Те се образуват, когато храносмилателните сокове в жлъчния мехур не се отделят поради липса на храна за смилане. След това тези сокове се втвърдяват вътре в жлъчния мехур и могат да блокират отвора, причинявайки лошо храносмилане, което води до допълнителна болка и дискомфорт.

5. Драстичен спад на енергийните нива

Консумирането на недостатъчно калории или изразходването на твърде много от тях определено ще доведе до неблагоприятни ефекти върху енергийните нива. Освен че човек се чувства физически уморен, когнитивните функции могат да пострадат, както и производителността. Настроението също може да бъде засегнато – драстичната загуба на тегло често е придружена от постоянно чувство на раздразнение.

Понякога може да настъпи необичайна загуба на тегло дори когато не се спазва диета. В случаите на продължителна загуба на тегло, когато повече от 10% от телесното ви тегло се губи за период от 6 месеца, често има по-сериозен медицински проблем, който изисква внимание.

Физически състояния, свързани с необичайна загуба на тегло

1. Проблеми, свързани с щитовидната жлеза

Свръхактивната щитовидна жлеза може да причини бърза загуба на тегло, въпреки постоянното чувство на глад. Хипертиреоидизмът води до производството на прекомерни количества тироксин, което може да тласне метаболизма на тялото ви извън неговите граници.

2. Ревматоиден артрит

Как възпалителните състояния влияят на теглото? По-разпознаваемият, очевиден симптом е рязкото намаляване на апетита, което може да се дължи на инфекция. По-коварната причина е, че възпалението в червата влияе върху усвояването на хранителните вещества и води до случаи на недохранване.

3. Чревни състояния

Освен възпалението, други заболявания, свързани с червата, като целиакия, засягат способността на тялото да абсорбира хранителни вещества от храната, която се консумира. Дисфункционалните черва могат да доведат до диария и повръщане, което дехидратира тялото и се губи повече тегло.

4. Рак

Проблемите с възпалението и усвояването могат да бъдат причинени от тумори в дебелото черво и червата, които влияят на апетита и начина, по който тялото обработва и усвоява храната. При рак анормалният клетъчен растеж води до постепенно заместване на здравите клетки, причинявайки процеса на „загуба“, който е често срещан при пациенти с рак.

5. Диабет

Диабетиците губят много вода, защото телата им не могат да абсорбират глюкозата толкова ефективно, поради което хората с диабет често изпитват жажда и уринират по-често. Мускулната атрофия е друг често срещан страничен ефект на диабета – друг механизъм за драстична загуба на тегло.

6. Клинична депресия

Депресията често е придружена от загуба на апетит, което може да доведе до загуба на тегло. Такива случаи са по-трудни за идентифициране, тъй като физическите заболявания често остават незабелязани, когато се появят в сянката на психологически проблеми.

БОДИ ПРО / Л КАРНИТИН – 100% ЕФЕКТИВНА ФОРМУЛА В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ

Независимо дали причината за екстремната загуба на тегло е свързана с диета или медицина, практикуването на правилно хранене може да извърви дълъг път, докато се превърне в навик. Въпреки че ситуацията може да бъде значително по-сложна, когато е намесено медицинско състояние, справянето със свързаните с диетата случаи на екстремна загуба на тегло може да бъде лесно. Основното нещо, което трябва да имате предвид, е да действате бавно с калорийния си дефицит и да не се отказвате от общите принципи на здравословното хранене.

Как да се храним здравословно, без да се подлагаме на диета

Яжте по-малко рафинирани въглехидрати

Съвременните диетични решения често наблягат на премахването на въглехидратите от ежедневните хранения, но това не е фиксирано. Поддържането на адекватно количество въглехидрати във вашия хранителен план е добра идея, ако сте активни, но не забравяйте да дадете приоритет на сложните опции и да сведете до минимум приема на рафинирани въглехидрати, които не съдържат толкова диетични фибри и обикновено им липсват хранителни вещества.

Приемайте повече диетични фибри

Наличието на достатъчно диетични фибри в диетата може да помогне за регулиране на теглото чрез увеличаване на чувството за ситост, така че да не изпитвате изкушението да консумирате повече, отколкото тялото действително се нуждае. Повечето плодове и зеленчуци са богати на фибри, както и бобовите растения като боб и грах.

Кажете „да“ на щадящата червата храна

Червата имат огромно влияние върху теглото, защото пряко засягат какви хранителни вещества се абсорбират и се справят с изхвърлянето на отпадъчни материали. Натрупването на последното може да доведе до чревна токсичност, която да предизвика възпаление и нещо по-лошо. Още веднъж, различните зеленчуци и плодове трябва да бъдат на преден план във вашата диета поради тяхното съдържание на пребиотици, което позволява на чревната флора да процъфтява. Ферментиралата храна също се препоръчва поради високото съдържание на пробиотици, които предпазват червата от лоши бактерии. Примери за такава храна включват кимчи, кисело мляко и темпе.

Внимателно с протеина

ХЕЛТИ – СИНЯ СЛИВА / В9 / L – ГЛУТАТИОН – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА НА ОБЩОТО ЗДРАВЕ

Излишъкът от протеин поддържа задържането на мускулна маса дори при калориен дефицит. Традиционната мъдрост диктува 1,4 до 1,6 g протеин за всеки килограм телесно тегло за оптимален синтез на мускулен протеин, като същевременно ви доставя достатъчно аминокиселини. Освен физиологичните ползи, протеинът има и много засищащ ефект, който е полезен, когато става въпрос за потискане на желанието за ядене.

„Чаша мляко и 2 варени яйца са пример за добра протеинова закуска преди и след фитнес,“ казва Черил Тео, спортен диетолог в Сингапурския спортен институт. „Добавянето на млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко е лесен начин да увеличите приема на протеини на закуска. За тези с непоносимост към лактоза, яйцата са чудесна хранителна алтернатива.

Ако наистина сте решени да спазвате диета и да намалите броя на калориите, които приемате, опитайте вместо това да гладувате – установено е, че води до значителни резултати при загуба на тегло при много затлъстели индивиди. Гладуването има няколко свойства за укрепване на здравето и е много по-щадящо за тялото, отколкото конвенционалната диета. Има няколко начина да приемете такъв стил на диета: или „чисто“ гладуване в алтернативни дни, за 2 от всеки 7 дни, или гладуване с прекъсвания за 16 часа и оставяне на 8-часов прозорец за хранене. Разбира се, плътността на хранителните вещества и качеството на храната все още трябва да бъдат приоритет по време на периодите без гладуване или гладуването няма да бъде толкова ефективно.

Освен хранителните навици, изборът на начин на живот също влияе върху теглото и трябва да бъде регулиран. По-специално количеството сън, което получавате, и нивото на стрес, което изпитвате, играят роля в управлението на теглото. Сънят влияе на вашия метаболизъм – което е скоростта, с която тялото допринася с храната за енергия – както и на инсулиновата чувствителност. Ето защо, въпреки че е необходимо да имате предвид какво ядете, също толкова важно е да сте сигурни, че спите достатъчно, така че тялото ви да има възможност да си почине и да се възстанови.

По подобен начин, стресът може да предизвика хаос в опитите ви да управлявате теглото поради ефекта върху апетита и нивата на кортизола. Като се има предвид, че стресовото хранене е толкова често срещан виновник за непланираното наддаване на тегло, нито една диета не трябва да се опитва, без да се възприемат навици за управление на стреса като медитация. Доказано е също, че редовните упражнения са страхотно средство за премахване на стреса, така че ангажирането с разумен тренировъчен режим би било добре да подпомогне всичките ви други антистрес хакове.

Отвъд загубата на тегло

Повечето от нас смятат, че теглото е най-добрият индикатор за това колко сме дебели/здрави. Въпреки че теглото се представя като удобен инструмент, който лесно се измерва и дори може да се използва за изчисляване на други видове здравни данни (като индекс на телесна маса), важно е да запомните, че те са просто инструменти, които ви помагат да оцените теглото на тялото си и не трябва да се третира като всичко и край на всичко. защото те не ви казват нищо за това, което е отвъд повърхността.

Постигането на здрава физика не означава само загуба на тегло, за да попаднете в приемливия диапазон на теглото; може да си по-тежък от някой, който е по-дебел просто защото имаш повече мускули. Други компоненти, като съотношението между мускулите, мазнините и плътността на костите, имат по-голямо влияние върху здравето, отколкото само теглото. Затова не базирайте здравето само на числото, отразено на кантара.

Колкото и привлекателна да е идеята за отслабване, прибягването до екстремни диети, които дават драстични резултати, никога не е добра идея. Постигането и поддържането на здравословно тегло е дългосрочен процес, а не временна цел, която трябва да се стремите да постигнете възможно най-бързо!

БОДИ ПРО / Л КАРНИТИН + БОДИ МОДУЛАТОР – КИНОА / АМАРАНТ – 100% ЕФЕКТИВНА ФОРМУЛА В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ!!! – Знaчитeлнo нaмaлявa aпeтитa oщe в пъpвитe дни нa пpиeм; Възпрепятства превръщането на калориите в мазнини (или т.нар. йо-йо ефект); Допълнителната добавка от хром, потиска желанието от прием на сладко; Осигурява необходимата енергия за ежедневното натоварване на организма; Подобрява фигурата и стимyлиpa изгapянeтo нa пoдĸoжни мaзнини; Освобождава излишните вода и мазнини от тялото; Снабдява тялото с повече енергия; Осигурява чувството на лекота и удоволствие от живота; Потиска глада и води до по-бързи резултати след физически упражнения; Съдейства на режимите при диети за намаляване на теглото, отличен съюзник като част от здравословното и балансирано хранене; Подобрява храносмилането, контролира апетита, предпазва от гастрит; Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава нивата на лошия холестерол; Нормализира кръвната захар, регулира кръвното налягане, укрепва сърцето; Притежава силно антиоксидантно, антимикробно, противовъзпалително и противотуморно действие; Подпомага имунната система, забавя процесите на стареене; Съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, фибри и въглехидрати с нисък гликемичен индекс; Високо съдържание на растителни протеини , лизин и сяросъдържащи аминокиселини, особено важни за правилното функциониране на черния дроб; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Подходящи за вегани, изцяло натурални продукти; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 + 4 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

 

 

Споделете тази статия


Call Now Button