Дивите боровинки са любими плодове на мнозина, широко използвани заради яркия им сладко-кисел вкус
Но освен забележителните си гастрономически качества, вкусните боровинки имат и голям лечебен потенциал, заради което се използват широко в народната медицина, билколечението и фармакологията. В тази статия ще говорим за ползите от боровинките от научна гледна точка.
По какво се различава синята боровинка от черната боровинка?
Почти всички знаем какво са боровинките, само понякога изпадаме в недоумение каква е разликата и по какво си приличат синята и черната боровинка. Е, тези северни плодове наистина имат прилики. И двете растат на малки храсти до 15-30 см височина. Само синята боровинка държи „главата“ си изправена, докато тази на по-тъмната ѝ сестра има увиснал вид – коронката обикновено гледа надолу.
Плодовете, както на синята, така и на черната боровинка, са покрити със синкав налеп. Но ако го избършете и откриете чисто черно отдолу, значи това е черна боровинка. Тези малки плодчета се различават и по онова, което се крие под меката ципеста кора. При сините боровинки то е зеленикаво-жълто и не оставя абсолютно никакви следи по ръцете и езика. Черните боровинки, напротив, са тъмни отвътре и дори децата са чували за техните оцветяващи свойства. Момичетата могат да я ползват за червило: тъмно-лилавите петна остават дълго време по устните, както и по езика, пръстите и дори зъбите.
Плодовете също се различават по вкус. Сините боровинки обикновено са кисели и доста воднисти, докато черните са сладки и много приятни на вкус, особено ако имат време да узреят преди брането.
Средновековните магьосници са познавали добре ползите от черните боровинки, затова често ги използвали в своите ритуали. С тях са лекували настинки, възпаления, загуба на зрение и сърдечни заболявания. Освен това са използвани както като пресни плодове, така и под формата на тинктури, за конфитюр и плънка на печива. Изненадващо, но факт: тези тъмни плодове не губят свойствата си дори по време на топлинна обработка. Разбира се, количеството витамини намалява, но все пак не изчезва съвсем.
Боровинки: хранителна стойност и химичен състав
Боровинките са богати на много полезни хранителни вещества. Съдържат катехинови танини, флавоноиди и фенолни киселини. Към това добавяме и каротеноиди, транс-ресвератрол, проантоцианидини и антоцианозиди. В боровинките откриваме следните витамини: А, Е, С, К1, В9 и РР, както и микроелементи: калий, фосфор, желязо, йод, манган, магнезий. И накрая – съдържат пектини, олигозахариди (естествени захари) и фибри.
Полезни са и листата на боровинките, които съдържат танини, катехини, флавоноиди, алкалоиди, фенолни киселини, иридоиди, проантоцианидини и много хромоманган.
Плодовете на боровинките са малки, но ясно видими поради тъмния си, почти черен цвят. Отвътре са червеникаво-лилави с множество малки семенца. Боровинките цъфтят през май-юни и дават плодове през юли-септември.
Хранителна стойност на боровинките на 100 грама:
• калории – 44;
• протеини – 1,1 грама;
• мазнини – 0,6 грама;
• въглехидрати – 7,6 грама.
Ползи от боровинките
Консумирани пресни или замразени, на прах, сок или под формата на конфитюр, боровинките носят много ползи за организма. Тези плодове са шампиони в борбата срещу стареенето. Лечебните им свойства се използват при заболявания като астма, диабет, болест на Алцхаймер, нарушения на микроциркулацията, инфекции на пикочните пътища и екзема. Нека разгледаме по-подробно употребата на боровинки за здравето.
Подпомагат интелектуалната дейност
Боровинките подобряват работата на мозъка и паметта. Оксидативният стрес ускорява инволюционните процеси в мозъка, оказвайки негативно влияние върху функционирането му. Антиоксидантите засягат части от мозъка, необходими за интелекта. Веществата подпомагат дейността на стареещите неврони, което подобрява предаването на сигнала между клетките. Съобщава се, че възрастни хора с леко когнитивно увреждане, които редовно взимат хранителни добавки с екстракт от боровинки, изпитват подобрения в няколко показателя за мозъчната функция.
Намаляват увреждането на ДНК, което предпазва от стареене и рак
Оксидативното увреждане е част от човешкия живот. То неизбежно се записва във всяка клетка на тялото всеки ден. Такова увреждане е един от доминиращите фактори, водещи до стареене. Освен това влияе върху прогресията на раковите патологии. Тъй като боровинките са с високо съдържание на антиоксиданти, те неутрализират част от свободните радикали , които увреждат генетичните структури.
Боровинките намаляват възпалението и алергичните реакции
Боровинките могат да помогнат на тези, които страдат от алергии. Полезните им вещества потискат свръхпроизводството на хистамини и стабилизират левкоцитите, които реагират на неприятни за организма храни и неща. Това свойство се дължи на полифенолът кверцетин , който стимулира имунната система.
Ползи от боровинките за здравето на очите
Боровинките са много полезни за зрението. Те се използват за предотвратяване и борба със заболявания на ретината, включително катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация, както и глаукома и нощна слепота. Говори се, че по време на Втората световна война английските пилоти успели да се измъкнат от германския контрол в небето поради консумацията на големи количества боровинки, което направило нощното им виждане много добро.
Антоцианините от боровинки могат да се натрупват в тъканите на окото и да имат следния терапевтичен ефект:
● ограничават производството и натрупването на автофлуоресцентни пигменти в ретината, като помагат за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD);
● стабилизират фосфолипидите на клетъчните мембрани;
● действат върху регенерацията на родопсин, спомагайки за подобряване на нощното виждане;
● намаляват оксидативния стрес, свързан с появата на различни очни патологии;
● предотвратяват диабетната ретинопатия;
● укрепват ретината и стените на кръвоносните съдове на очите.
Днес екстрактът от боровинки е включен в много препарати, предназначени да подобрят функционирането на органите на зрението.
Антиоксидантни свойства на боровинките
Яденето на боровинки помага за елиминирането на излишните свободни радикали в тялото и предотвратява появата на много заболявания, причинени от оксидативния стрес.
Три основни вида антиоксидантни флавоноиди са идентифицирани в горските плодове: антоцианини, флавоноли и проантоцианидини. Именно те определят мощните лечебни свойства на боровинките. В допълнение, сред антиоксидантните елементи има птеростилбен, естествен имуностимулатор, който е много полезен в борбата с инфекциите.
Установено е, че флавоноидите имат защитен ефект срещу рак
Антипролиферативният ефект на антоцианините срещу туморни клетки е демонстриран в редица туморни клетъчни линии. Освен това, високото съдържание на антоцианини в боровинките корелира с изразената антиоксидантна активност на сока, както имат и дозозависим антипролиферативен ефект срещу туморни клетки. Предполага се, че смъртта на туморните клетки, когато са изложени на антоцианини, може да настъпи чрез механизма на автофагия. В допълнение, тези съединения са способни да се свързват с естрогенните рецептори ERα и β върху туморни клетки, действайки като лекарството тамоксифен, което се използва за лечение на естроген-зависими тумори на гърдата.
Антиоксидантите от боровинки също представляват интерес във връзка с процеса на стареене на клетките и дегенеративните състояния. Наистина, чрез насърчаване на улавянето на свободните радикали, те помагат за подобряване на когнитивната функция, включително паметта и разсъжденията, и също така е доказано, че имат известен интерес към неврозащитата на допаминергичните неврони.
Ефектът на боровинките върху сърдечно-съдовата система
Боровинките са едни от най-добрите съюзници в борбата за здравето на сърдечно-съдовата система. Благодарение на съдържащите се в тях антоцианозиди имат вазопротективни свойства, повишават съдовата пропускливост и устойчивост, подобряват преразпределението на кръвния поток и са полезни при нарушения на кръвообращението. В същото време продължителността на действие на тези активни съставки е много дълга.
При изследване на воден екстракт от боровинки in vitro беше установено, че инкубацията на клетки с полифенолни фракции предотвратява клетъчната смърт и хипертрофията на кардиомиоцитите при плъхове, а също така намалява степента на кондензация на тяхното ядро и активността на калпаин, като по този начин намалява тежестта на оксидативния стрес в тези клетки.
Активните съставки на боровинките ѝ придават значителен антихипертензивен ефект, като участват в инхибирането на окисляването на лошия LDL холестерол
Това е важен рисков фактор за съдови инциденти. Освен това боровинките са полезни за инхибирането на тромбоцитната агрегация и стимулиране на активността на съдовите стени.
Антихипертензивните свойства на боровинките са разкрити при изследване на индуцирана от N-нитро-1-аргинин метил естер хипертония при плъхове. Установено е, че консумацията на боровинки на прах в продължение на 4 седмици е свързана с нормализиране на високото кръвно налягане. Хипотензивният и ангиопротективният ефект на боровинките също е изследван при група жени в постменопауза с хипертония в стадий 1. Ежедневната консумация на 22 грама суха боровинка на прах в продължение на 8 седмици води до нормализиране на кръвното налягане, както и нивата на серумния азотен оксид.
Противовъзпалителни и антибактериални свойства на боровинките
Боровинките се считат за антибактериално и чревно-уринарно средство, което помага в борбата с бактериалните инфекции в храносмилателната и пикочната система. Това ги прави много полезни при цистит, например. Антоцианините, на които са богати боровинките, имат противовъзпалителен ефект, чийто механизъм е да потискат активността на ключови провъзпалителни протеини, както и синтеза на провъзпалителни цитокини.
Антиангиогенният ефект на антоцианините се медиира от няколко механизма:
● потискане на експресията на васкуларния ендотелен растежен фактор;
● васкуларизация на тумори и техните метастази;
● потискане на експресията на VEGF рецептора в ендотелните клетки.
Проантоцианидините в боровинките, известни също като кондензирани танини, са група от вторични метаболити на полифеноли, които се синтезират като олигомери в растенията. Предполага се, че тези съединения имат по-малка бионаличност от антоцианините и участват в антибактериалната и противогъбичната защита на организма, както и във формирането на устойчивост към различни стресови фактори.
Според изследванията плодовете имат и антивирусна активност, като потискат предизвиканото от вируса натрупване на реактивни кислородни радикали благодарение на флавонолите (кемпферол, кверцетин и мирицетин), които се намират в боровинките в гликозилирана форма. Подобно на други флавоноиди, те се характеризират с антиоксидантна, противовъзпалителна, хиполипидемична и антитромбоцитна активност, което води например до потискане репликацията на грипния вирус. Антимикробните свойства на флавонолите също са идентифицирани като средство срещу причинителя на гингивита, Porphyromonas gingivalis.
Боровинки за здрав черен дроб
Проучване върху плъхове, проведено от учени от университета в Коимбра, Калифорния показва, че боровинките предпазват черния дроб от натрупване на мазнини. Експериментални животни в състояние на преддиабет показват подобрение на митохондриалната функция две седмици след пиене на сок от боровинки. Според изследователите консумацията на 240 грама боровинки дневно води до препрограмиране на метаболизма и това е много полезно за черния дроб.
Други ползи от боровинките
Борба с излишните килограми
Боровинките са едни от най-нискокалоричните плодове (около 57,70 калории на 100 грама), заради което могат да се консумират, без да навредят на фигурата, дори и вечер. Флавоноидите, на които са богати, ограничават инсулиновата резистентност, което позволява по-добър контрол на нивата на кръвната захар и модифициране на натрупването на коремни мазнини.
Антистрес терапия с боровинки
Боровинката може да се комбинира с растителни адаптогени (корейски женшен, розова родиола) за естествена борба със стреса. Малките плодчета са особено ефективни срещу физически и оксидативен стрес поради съдържанието на естествени антиоксиданти. Освен това, като тонизиращо растение, боровинките са идеални за борба с умората и астенията – фактори, които допринасят за стреса и безпокойството ежедневно.
За храносмилането
Боровинките са истински съюзник на доброто храносмилане. Помагат при стомашни спазми, гадене, диария, аскариди, метеоризъм, спастичен колит. Полезни са и за червата. Използват се както при диария, така и при запек, облекчават случаи на дизентерия, остър ентерит, колибацилоза, симптоми на синдром на раздразнените черва (IBS) и функционална колонопатия. Боровинките имат стягащ ефект върху организма и са отличен естествен диуретик.
Полза от боровинките за жените
Жените обичат да използват боровинки както вътрешно, така и външно. Помагат при силни менструални болки и неприятните пристъпи на менопаузата и са много полезни за бременните като източник на фолиева киселина и други важни хранителни вещества. В допълнение, горските плодове могат да бъдат заместител на антибактериалните лекарства, които са забранени по време на бременност. Пулпата или сокът от боровинките се използва в козметиката под формата на маски за подобряване състоянието на косата и кожата.
Боровинките са полезни и за мъжете
Боровинките предотвратяват развитието на простатит и подобряват качеството на семенната течност. Това определя ползите им за силния пол. В допълнение, малкото черно зрънце позволява на мъжете бързо да възстановят силата, подобряват когнитивните функции, поради което са полезни за спортистите и за тези, които се занимават с тежък физически и умствен труд.
Защо децата трябва да ядат поне по една шепа боровинки на ден през лятото?
Боровинките са най-доброто средство за поддържане на имунитета при децата. Те практически нямат противопоказания, затова може да се ядат под всякаква форма по време на настинки и епидемии, както и за ускоряване на възстановяването.
Яденето на боровинки ще помогне на децата да укрепят зрението и да избегнат евентуални проблеми с очите. Като се има предвид постоянното използване на електронни джаджи (компютри, телефони, таблети), които натоварват зрението, това ще бъде от голяма полза за подрастващите. Достатъчно е децата да ядат по една шепа боровинки на ден, сезонно.
Боровинката може също така да помогне на хиперактивните хлапета, като премахне прекомерната нервност и свръхвъзбудимост. Освен това боровинките нежно и ефективно решават проблемите със съня и концентрацията.
Потенциални приложения на боровинките
Много изследователи наричат боровинките супер-плодове и силно препоръчват да се консумират възможно най-често и под всякаква форма. Трябва да се отбележи, че градинските боровинки, които са по-лесно достъпни за продажба, за разлика от дивите боровинки, съдържат по-малко полезни съединения. Затова, ако е възможно, трябва да се даде предпочитание на дивите плодове. Но така или иначе, целогодишната консумация на пресни, култивирани боровинки е голямо предимство в наши дни. Въпреки факта, че съдържат по-малко активни вещества, несъмнено имат ползи за здравето.
Екстрактите от дива боровинка се включват в хранителни добавки, спортно хранене и различни лекарства. Приемат се под формата на сушени плодове, прах, паста от боровинки или като част от комплексни препарати като източник на полезни хранителни вещества, за профилактика на очни заболявания, повишаване на имунитета, поддържане на силата и др.
Най-добрите хранителни добавки с боровинки на GREWIA
Как да включите боровинките в ежедневната си диета?
Боровинките могат да се консумират сурови или сушени, да се правят сокове и десерти и да се добавят към пайове, гювечи, сладкиши и мъфини.
Ето още няколко идеи как да ядете повече боровинки:
• Добавете горските плодове към извара, кисело мляко или сладолед;
• Пригответе сладко за мазане;
• Направете си компот от различни горски плодове и добавете няколко пресни или сушени боровинки.
• Добавете боровинков сос към месото;
• Вземете натрошени листа от боровинки, за да си направите вкусен и здравословен чай.
И накрая, можете да използвате хранителна добавка с боровинки, за да се възползвате от всичките ѝ ползи без необходимост от готвене и без риск от възможни странични ефекти.
Възможна вреда от боровинките и противопоказания
Боровинките нямат противопоказания и практически нямат странични ефекти, ако не прекалявате с употребата им и не ги смесвате с етилов алкохол. Единствената забрана е индивидуалната непоносимост.
Според препоръките на EMA (Европейската агенция по лекарствата) дори бременни и кърмещи жени могат да ядат боровинки. Въпреки това, за да се избегнат алергии при детето, по-добре е майката да се консултира с педиатър, преди да въведе здравословните плодове в диетата си. Преди консумация суровите горски боровинки трябва да се измият добре, за да се ограничи рискът от заразяване с ехинококоза.
Дневният прием на боровинки е 50 милиграма. Диетолозите препоръчват да се яде прясна по 3 супени лъжици и суха по 1 супена лъжица на ден. Здравословният прием на сок от боровинки е 200-250 милилитра на ден.
Трябва да внимавате с консумацията им, ако имате следните заболявания:
• уролитиаза;
• обостряне на заболявания на храносмилателния тракт;
• тежки чернодробни патологии.
Яденето на твърде много плодове може да причини стомашно-чревни разстройства (диария, гастрит, пептична язва). В допълнение, боровинките могат потенциално да имат адитивен ефект с антидиабетните лекарства и да взаимодействат с антиагреганти.
Как правилно да ги съхранявате?
Полезните свойства на боровинките зависят от начина на съхранение. Пресните плодове се поставят най-добре в стъклени бутилки, плътно затворени с уплътнителен восък. Преди да поставите плодовете в контейнери, те не се измиват, в противен случай цялата естествена плака, която ги предпазва, ще изчезне. Измиват се само преди директна употреба или приготвяне.
Друг вариант е замразяването. Пресните и неизмити (това е важно!) боровинки могат да издържат в хладилника до 30 дни. Когато са правилно замразени, плодовете могат да се съхраняват до 24 месеца. Най-добре е да използвате трайни найлонови торбички за този метод.
Боровинките се сушат лесно и тук просто трябва да измиете плодовете. Това може да стане естествено – на слънце. Или може да използвате фурна. Важно условие за последния метод: дръжте вратата леко отворена, в противен случай боровинките просто ще се изпекат. Сушените плодове съдържат повече захари и малко по-малко хранителни вещества.
Изводи
Боровинките са вкусен и полезен продукт, който се използва както за направата на десерти, така и в народната медицина като ефективно средство за лечение и профилактика на различни заболявания.
Флавоноидите, танините, киселинните феноли и антоцианозидите в състава им имат положителен ефект върху мозъчната, съдовата, очната и храносмилателната функция на организма.
Боровинките подобряват имунитета и забавят стареенето, нискокалорични са и насърчават отслабването. Предвид отличните им гастрономически качества, лечебни свойства и липса на странични ефекти, диетолозите силно препоръчват да се консумират възможно най-често.