Арония: при високо кръвно, срещу рак и анемия

Защо някой би искал да яде нещо, наречено арония? Малките черни зрънца се смятат за един от най-добрите източници на антиоксиданти, които имат множество ползи за здравето

И още – от гръцки арония означава „полза“. Дали наистина този дребен плод има полезните за здравето свойства, които му се приписват?

Външно плодовете на аронията (Aronia melanocarpa) приличат на касис или боровинки. Но, тя принадлежи към друго семейство: Rosaceae (розови). Храстите започват да цъфтят активно в средата на лятото и спират да дават плодове чак в края на есента. Аронията има подчертан вкус, който не може да бъде сбъркан с никой друг. Плодовете са тръпчиви и вискозни, но в същото време се усеща една приятна киселинност. Благодарение на богатия на витамини и минерали състав, аронията се счита за едно от най-здравословните дребни плодчета, които имат положителен ефект върху здравето.

Малко история

За първи път аронията се появява в Северна Америка. Там растението започва да се използва предимно като част от декорацията на дворове и градински алеи. Едва в началото на миналия век ботаниците откриват необичайните ползи от аронията при кръстосване с други видове. Самите представители на вида също носят много ползи, но хибридизирани се оказват в пъти по-ценни за организма.

Аронията, която всички познаваме сега, е хибрид от арония и офика, получен от руския учен В. И. Мичурин в края на 19 век. Първоначално реколтата не се е смятала за плодоносна. През 30-те години на миналия век учените започнали да го изучават като устойчиво на замръзване растение. Малко след това станали ясни и полезните свойства на плодовете и вероятността да се използват за лечение на различни заболявания.

Състав и съдържание на калории

Плодовете на аронията съдържат голямо количество витамини от група В, които имат положителен ефект върху функционирането на нервната система. Богати са на витамини А, К, Е и С. Съдържанието на витамин Р, който е отговорен за състоянието на капилярите, е рекордно сред другите плодове. Той също така помага за защита на тялото от настинки и инхибира пролиферацията на туморни клетки.

Микроелементите и минералите в аронията също са представени в почти пълен състав. Желязо и флуор, магнезий и калций, калий и молибден: малките плодчета са истински склад за полезни вещества. Съдържат и достатъчно количество йод, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Особено ценна ще бъде аронията, която се отглежда близо до морето: там почвата съдържа още повече йод.

Аронията, подобно на другите горски плодове, е богата на танини и пектин. Това я прави много полезна за храносмилателната система.

• Съдържание на калории на 100 грама – 55 kcal;
• Белтъчини – 1,5 грама;
• Мазнини – 0,2 грама;
• Въглехидрати – 10,9 грама.

Въпреки сладостта си, плодовете не са никак калорични. 100 грама съдържат само 55 килокалории. Освен това аронията, както и боровинките, може да се консумира в ограничени количества от хора с диабет.

Арония: полза за здравето

Това зрънце се препоръчва предимно за консумация от хора с високо кръвно налягане или проблеми със сърдечно-съдовата система. Укрепва стените на кръвоносните съдове, което в крайна сметка намалява риска от развитие на съдова недостатъчност.

Аронията помага за повишаване на киселинността на стомашния сок

По този начин предотвратява появата на заболявания на храносмилателната система. А пектинът и диетичните фибри в състава са полезни за поддържане на чревната микрофлора.

Ползата от аронията е нейното богатство от витамини: калий, който е необходим преди всичко за правилния сърдечен ритъм. Съдържа много танини, затова има тръпчив и леко стипчив вкус. Танините помагат да се справим с диарията, имат бактерициден и противовъзпалителен ефект.

Противоракова дейност

Плодовете на аронията могат да предпазят от рак. В in vitro проучване антоцианините в аронията предотвратяват мутирането на здравите клетки в ракови. Учените също така са изследвали използването на арония както при рак на дебелото черво, така и при рак на гърдата.

В проучване на жени с рак на гърдата екстрактът от арония намалява вредните свободни радикали, открити в техните кръвни проби. В друго изследване на клетки от рак на гърдата аронията действа директно върху раковите клетки. Предпазва здравите от увреждане и мутиралите от разпространение.

Когато се развие рак на гърдата, аронията често се включва в диетата. Това може да се направи не само в ранните стадии на заболяването, но и по време на лечението. Положителен ефект имат полифенолите, които се съдържат в големи количества в плодовете.

Засега това изследване е ограничено до клетъчни изследвания и изследвания върху животни. Необходими са повече проучвания, за да стане ясно как може да помогне при рак. Антоцианините на аронията изглежда са активната съставка в защитата на нормалните клетки от рак.

Подкрепа на имунната система

Витамин С и други антиоксиданти правят плодовете на аронията отлична подкрепа за имунната система. Според проучвания, екстрактът от плодовете може да предпази от грип.

Аронията подпомага организма да се бори с други бактерии и вируси. Клетъчни изследвания показват, че екстрактът от плодове на арония може да разруши биофилмите. Бактериите E. coli и Bacillus cereus използват биофилми като крепости, за да се защитят. Разграждането на биофилма позволява на имунната система да стигне до бактериите и да ги елиминира.

Намаляване на възпалението

Изследванията показват, че аронията намалява възпалението чрез инхибиране на определени цитокини. Борещите се със свободните радикали антиоксиданти в плодовете на аронията също допринасят за намаляване на възпалението. Проучване, публикувано в European Journal of Nutrition показва, че екстрактът инхибира възпалението в сърдечните клетки.

Въпреки че изследването е предварително, то е обнадеждаващо.

Аронията може да помогне при общо възпаление, както и да защити сърцето

Плодовете имат благоприятен ефект и върху работата на черния дроб. В допълнение, те се използват като жлъчегонно средство.

Можете да ядете арония и по време на бременност: витамините и микроелементите поддържат не само тялото на бъдещата майка. Те също така дават сила на плода да се развива правилно.

При редовна консумация аронията поддържа тестостерона на необходимите нива

Помага за понижаване на кръвното налягане и нормализиране нивата на холестерола. Малките плодчета подобряват кръвообращението: това помага при развитието на еректилна дисфункция при мъжете.

Желязото, което се съдържа в аронията, е особено важно за децата

Тялото им се развива с бърза скорост, затова включването на плодовете на аронията в диетата ще насърчи активния растеж. Помага за възстановяване на клетъчните увреждания и е ефективна в борбата с възпалителните процеси в тялото. Не забравяйте за аронията през студения сезон. Тогава консумацията на сок от плодовете е особено ефективна при сезонни заболявания, като грип, настинки и т.н.

За кого е вредна аронията?

Някои хора имат индивидуална непоносимост: алергиите могат да се проявят по различни начини. Ето защо, ако се прояви, трябва да спрете консумацията на арония във всичките ѝ форми.

Хората със заболявания на храносмилателната система в остър стадий трябва да третират плодовете с повишено внимание: например с язва или гастрит. Не се препоръчва да ядат арония и хора с ниско кръвно налягане.

Приложение в медицината

Противовъзпалителните вещества, които могат да понижат нивата на кръвното налягане, помагат при хипертония. При хронични възпаления в организма могат да възникнат проблеми с пропускливостта на кръвоносните съдове и капилярите. В този случай плодовете на аронията са от полза в борбата с възникващите проблеми.

Добрата функция на черния дроб е важна във всяка възраст

За стабилното му функциониране е необходимо в диетата да се включи арония. Но е важно да запомните, че ако се консумират в излишък, плодовете могат да имат обратен ефект. Следователно, не трябва да ядете повече от 250 грама плодове на ден.

Аронията, подобно на другите горски плодове, е пребиотик: храна за полезните бактерии в червата. Това им помага да работят ефективно. Аронията също така има диуретично, деконгестантно и хипотензивно (помага за намаляване на високото кръвно налягане) действие. В същото време е важно да не се надценяват лечебните способности на плодовете. При лечението на заболявания, включително хипертония, може да се появи диария, ако се прекали с употребата на арония.

Плодовете на растението имат антиоксидантно и укрепващо действие, тъй като намаляват броя на свободните радикали. Това са оксиданти, чиято активност трябва да се неутрализира. Аронията съдържа редица вещества, които се справят с тази задача.

Тези плодове могат да бъдат включени в диетата при анемия, астения и хиповитаминоза.

Имат общоукрепващо действие върху организма и се борят добре с вирусни заболявания.

Кога започва и свършва сезонът на аронията?

Плодовете започват да узряват в края на август – началото на септември. На юг аронията става тъмносиня в средата на юли. Но в същото време тя все още не е съвсем узряла: не си струва да я берете преди септември.

Първият етап на бране на плодовете настъпва в началото на септември, а вторият – в края на есента.

Устойчивостта на замръзване на малките плодчета ви позволява да удължите сезона на прибиране на реколтата: по-близо до зимата вкусът им става още по-богат и по-сладък.

Какви са ползите от сладкото от арония?

Сладкото от арония съдържа много пектин и диетични фибри. Пектинът действа като ентеросорбент, способен е да абсорбира вредните вещества в червата и да ги отстранява от тялото. А диетичните фибри са храна за „добрите“ бактерии и също така нормализират изпражненията. Но си струва да запомните, че всяко сладко е висококалоричен продукт, тъй като съдържа много захар. Трябва да следите количеството, което консумирате, и да запомните: яденето на твърде много захар може да причини подуване на корема и други здравословни проблеми.

Как да запазите аронията за зимата?

Аронията може да се консервира за зимата чрез замразяване, сушене на плодовете, приготвяне и консервиране на сокове и компоти.

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button